Posts

Showing posts from April, 2017

Nak pilih course apa bila masuk universiti?

Assalamualaikum w.b.t

Straight to our topic, you guys just have to choose what do you want. There are many courses offered out there whether in public universities or private universities or college. 
Akak yakin yang masa sekolah adik-adik masih lagi tak tahu nak ambil course apa. Benda yang korang minat semua berdasarkan subjek yang korang suka. Betul tak? 
Sebenarnya kalau pilih course ni kena tengok jugak minat kita, ke mana course tu akan bawak kita di masa hadapan dan jugak environment korang sama ada sesuai ke tak. Contoh korang minat nak jadi cikgu tapi tak tahu nak jadi cikgu apa, korang boleh apply institut perguruan ataupun mana-mana universiti atau kolej yang menawarkan kos pendidikan. 
Bagi akak, pertama sekali yang korang kena fikir adalah minat korang. Tengok ke arah apa. Ada yang minat sukan, ada yang minat menyanyi, ada yang nak jadi peguam, ada yang nak jadi macam-macam la. Jadi, bila korang dah tentukan minat korang apa, so bolehlah mula buat research pasal benda yan…