Saturday, 20 May 2017

Being a Public Relations Practitioner Today

This is my write up about my opinion on being a public relations practitioner in today's world. 

       There are many definitions of public relations. Some people may relate public relations with element like manipulate, persuade and writing. However, the definition of public relations varies among people based on their experiences and influenced by the environment. Public relations work within institution or organization and public relations practitioner responsibility lies under it. Public relations are seen as vital part of maintaining organization's image and of communicating its message to its customers, investors and general public.

     Based on Rex F. Harlow, "public relations is distinctive management function which helps establish and maintain mutual lines of communication, understanding, acceptance, and cooperation between an organization and its public, involves the management of problems or issues, helps management to keep abreast of and effectively utilize change, serving as an early warning system to help anticipate trends, and uses research and sound and ethical communication as its principal tools." 

       As a public relations practitioner, there are a lot going on at work but in terms of writing, it is all about tailoring messages for particular media an public. We should know our target audiences. We have to identify and analyze audience's demographic background for instance their educational background as well as psychographic background. This is important because we cannot have one message for everybody because certain publication serve for certain public. 

      Not everyone can accept what we write because not everyone has the same environment and same background like us. For instance, if we want to reach the youngster, we must have something that is not critical and complex to understand. We have to write something that is interesting, easy to understand and creative like spread message through videos on You Tube, parody or tweeting on Twitter. Those things will attract them because suits with their preferences. Furthermore we have to use the technology like social media so that it would be easier and fast to attract people compare to use traditional media. 


As a public relations practitioner, we should keep ourselves informed of the latest knowledge and information that affecting our organisation and also what happens surrounding. It is because as technology evolving, everything is fast. Information spread fast so we have to act fast too. We should always keep on the toe because if anything happen to our company or organisation, public relations practitioner is the one that will be in the front line that responsible to handle the situation. As we know, nowadays folksonomy wider its territory compare to taxonomy because of the presence of Internet. For instance the use of  ‘#’ have been used widely in the Internet and considered as common nowadays makes information about something more easier to compile and aggregate. So, as public relations practitioner, we must confront the reality and acknowledge the impact of Internet and social media have in this domain. Only by understanding the dynamics of the new technologies and by using them intelligently and creatively can the success of the organisation be preserved. 



Monday, 24 April 2017

Nak pilih course apa bila masuk universiti?

Assalamualaikum w.b.t

Straight to our topic, you guys just have to choose what do you want. There are many courses offered out there whether in public universities or private universities or college. 

Akak yakin yang masa sekolah adik-adik masih lagi tak tahu nak ambil course apa. Benda yang korang minat semua berdasarkan subjek yang korang suka. Betul tak? 

Sebenarnya kalau pilih course ni kena tengok jugak minat kita, ke mana course tu akan bawak kita di masa hadapan dan jugak environment korang sama ada sesuai ke tak. Contoh korang minat nak jadi cikgu tapi tak tahu nak jadi cikgu apa, korang boleh apply institut perguruan ataupun mana-mana universiti atau kolej yang menawarkan kos pendidikan. 

Bagi akak, pertama sekali yang korang kena fikir adalah minat korang. Tengok ke arah apa. Ada yang minat sukan, ada yang minat menyanyi, ada yang nak jadi peguam, ada yang nak jadi macam-macam la. Jadi, bila korang dah tentukan minat korang apa, so bolehlah mula buat research pasal benda yang korang minat tu. 

Akak dulu minat subjek sejarah tau masa sekolah menengah so lepas SPM akak buat research kat mana institusi yang ada tawarkan kos sejarah. So, akak apply institut perguruan since ada tawarkan course tu, dan jugak UIA. Selain daripada tu, since akak suka menari, menyanyi dan berlakon, akak usha jugak Aswara dengan Lim Kok Wing University. Tapi,lepas result SPM keluar, akak gagahkan diri untuk tak pilih ke arah bidang seni sebab akak fikir semua tu boleh jadikan aktiviti sampingan akak. (Now I am doing freelance choreographer and zumba instructor)

Ok lepas dah buat research, letak kat UPU tu dari nombor satu yang paling korang suka. Kalau korang minat banyak course dan tak sure yang mana satu, akak nasihatkan korang kena buat research betul-betul tetang course yang korang minat tu. Tanya senior, minta pendapat cikgu berdasarkan kesesuian personaliti kita dengan course tu, kelebihan kita dan jugak ke mana course tu akan bawa kita nanti. Contoh, korang minat perhotelan, jadi korang pilih UiTM dan politeknik yang tawarkan course tu tapi korang tak prefer study jauh so korang letak la institusi mana yang dekat dengan korang ke apa. Sebabnya UiTM dan politeknik ni banyak kat Malaysia so korang boleh dicampak kat mana-mana je. 

Lepas korang dah isi UPU, dan result SPM pun dah dapat, korang pergi kat imascu untuk check course apa yang sesuai untuk korang berdasarkan result korang. Kenapa perlu check? Sebab kalau apa yang korang apply tu tak sesuai dengan result, maka peluang untuk korang dapat course tu agak tipis. 

Pesanan akak, jangan ikut kawan sangat sebab semua yang korang pilih sekarang akan mempengaruhi masa depan korang. Memang orang kata kita tak boleh tentukan masa depan sebab ikut rezeki masing-masing, tapi selagi kita boleh rancang, kita rancang. Ingat jugak dengan mak ayah korang tau.

See you.