Friday, 16 December 2016

Nak masuk universiti? Apa yang kena buat?

Assalamualaikum w.b.t

Apa nak kena buat sebelum masuk universiti? Kalau sebelum ni korang budak asrama so it would be easier to prepare sebab dah biasa. Kalau nak masuk universiti ni tak kisah lah matrikulasi ke, diploma ke degree ke, kita memang kena bersedia untuk segala benda.

Pertama sekali mental. Kenapa mental? Sebab nanti masuk universiti takkan sama macam korang duduk rumah tau. Kalau yang senang adapt tu tak apalah tapi kalau yang jenis suka sendiri-sendiri tu payah sikit lah. Masuk universiti nanti satu bilik tu bukan kita je yang duduk tau so kena behave sikit since duduk dengan orang lain. Sebab kena hormat. Trust me, macam-macam perangai yang korang akan jumpa nanti dari sebaik-baik manusia sampai teruk nau. So, kena la bersedia kan. One more thing is, nanti kelas kita start tak sama dengan roommate/housemate kita so andai kata kelas kita kena hadap pukul 8 pagi tiap-tiap hari tapi diorang punya kelas lambat, so jangan meroyan pulak ye.

Kedua, makan nanti korang redha je mana apa yang ada kat cafe korang. Kalau tak nak redha bolehla pergi makan kat luar ke apa tak ada masalah. Kita tak boleh expect tinggi sangat bila kita duduk kat tempat lain ni. Kalau member belanja, jangan tolak, tak baik tolak rezeki haha 

Korang jugak perlu belajar macam mana nak survive sorang-sorang. Kalau zaman sekolah dah biasa berkepit dengan orang, masuk universiti kena belajar untuk survive sendiri tapi bukan maksudnya tak payah cari kawan, tapi lebih kepada kalau tak ada kawan dengan kita, kita boleh buat benda sendiri. Tak perlu mengharapkan orang lain. Kenapa? Sebab bukan sepanjang masa kawan ada dengan kita. Masing-masing ada life sendiri kan so sendiri kena faham lah kan?

Lagi satu, pandai-pandai la jimat duit. Duduk universiti ni tak sama macam sekolah dik. Bukan ada satu je koperasi, satu je cafe tapi berlambak. Bukan setakat tu je, kat luar tu berlambak shopping mall lah apa lah yang boleh menggugat iman nak beli macam-macam. Kalau korang takut terlebih bajet ke apa, kalau boleh set la berapa bajet korang nak guna untuk sehari ke, seminggu atau sebulan so that tak ada la over budget ke apa. Menabung pun boleh. Korang simpan 50 sen sehari pun dah kira ok daripada tak menabung langsung. Selalu akhir-akhir semester tu biasalah semua orang kurang berduit sikit, jadi kalau menabung, boleh la gunaduit tu waktu tu atau kecemasan ke. Betul tak?

General knowledge pun penting jugak bila masuk universiti ni. Sebab senang nak jawab kat lecturer bila presentation HAHA Basically, semua orang kena ada general knowledge supaya tak ada la kita bergantung dekat ilmu yang kita belajar kat kelas je kan. Rajin-rajinkanlah diri baca newspaper ke apa ke.

Rasanya kat atas tu  je lah kot. Thanks for reading!



Sunday, 11 September 2016

Sample of EPT Essay



Question: In the modern era, parents face a lot of challenges in bringing up their children. Although both parents have separate roles, mothers are said to be the better parent for a child. Agree or disagree?


The usual comparison between men and women is brought up again when the question of who makes a better parent is raised. I believe women make better parents than men because of motherhood quality and time spent.

Firstly, the natural motherhood quality that Allah has blessed upon women makes them better parents than men. A mother’s ability to endure the pregnancy and childbirth makes her more qualified to bear the pain and suffering that come along with raising a child. For example, mothers can put up with screams and shouts of a naughty child. They know how to punish him so that he will not repeat the same mistake again. At the same time, mothers can counsel the child if he is misbehaving badly. This clearly shows how women are said to be better parents.

Secondly, women make better parents than men because they spend more time with the child. They spend a lot of their time observing their children’s behaviour and wellbeing. For instance, if a child is quiet and not active as usual, the mother will immediately suspect that the child may be sick. Hence, she will bring the child immediately to visit the doctor. In addition, mothers are often concerned with every specific detail in their child’s life.


In conclusion, women are better parents than men due to the aspects of motherhood quality and time spent. Although it is undeniable that fathers are equally important, mothers are always there for the child in joy and sorrow.  

Saturday, 7 May 2016

Explore the best in you, yourself.

ASSALAMUALAIKUM 

Boleh tahan lama jugak tak update blog. Oh ya the topic for this entry is to explore the best in you, yourself. Not all of us know what the best in us right? So the best way is to explore it.

First and foremost, we have to try new things (NOT the bad things of course). What that I mean is try the things that u never tried before. Tak salah untuk cuba benda baru. Selagi tak cuba belum tahu kan? However, we all have our own limits. Jangan paksa diri kalau tak boleh buat. 

The second thing is make friends with many people. If you are a nerdy type of person, tak perlu kawan dgn  yg sama dgn you. Try to make friends with people that different from you so that we can see the other side of us.

Next, learn from the thing around us. Belajar dgn apa yg ada kat sekeliling kita. Tak kira benda tu baik or buruk. 

Be independent. JANGAN bergantung 100% kat orang lain. Sometimes kita kena berusaha sendiri untuk tahu and buat apa yg kita nak.

Apa lagi eh? Keep on doing what u like. Prioritise your passion in the right way.

So, best of luck!