Posts

Showing posts from December, 2015

UNIVERSITY LIFE

Hai, Assalamualaikum.

Apa yang best sangat kat universiti ni sampai nak update pasal ni? Well nak kata best 100% tak jugak tapi just follow the flow lah kan. Harap takdelah yang terasa and kalau ada mana-mana fakta yang salah tolong betulkan ye sebab manusia tak lari dari kesilapan hee. I only write this based on pengalaman dan serba sedikit ilmu so apa salahnya kita share kan. One more thing is semua ni mostly pasal local universities so jangan salah faham eh.

Satu yang semua orang kena faham setiap universiti tak sama budaya. Tak kisahlah kat mana pun kalau environment berbeza mmg lainlah masing2 kan? Tapi ada juga benda yg common. Apa yg sama dan berbeza tu? Meh nak story.

First and foremost korang kena set dalam minda korang yang kehidupan kat universiti tak sama dengan sekolah.

Okay kalau cakap pasal makan ni, kalau kat sekolah dulu ada dewan makan kan? Koperasi bagai. Kalau kat universiti ni dah tak ada dik. Ada kat universiti tertentu je macam UiTM dgn UPM. Korang kena beli ma…

CELOTEH

Hai, Assalamualaikum.
Ya it's been a while tak update blog ni. So nak berceloteh jelah untuk entry kali ni.

Since 2015 tak lama lagi nak melabuhkan tirai, so tak salah rasanya nak share pasal 2015. I do learned many things throughout this year. Banyak sangat.

Bila kenalan makin bertambah, so lagi banyak jenis perangai lah kita jumpa kan but somehow perangai-perangai tu lah yang mewarnai kehidupan kita. Just like me, in 2015 dah bertambah kenalan yg macam-macam perangai. I am kinda person yang suka observe orang sebab melalui tulah I boleh tahu apa yg orang prefer and tak.

Kadang kita ada jumpa org yang baru kita kenal tapi kita rasa macam dah lama kenal orang tu. Ada juga yg dah lama kenal tapi still awkward macam baru kenal. That's what we called life dude.

Kadang kita rasa the way we talk to people is good but realiti orang akan terasa dengan apa yang kita cakap even kita tak sedar pun. Sebab kita semua tak dibesarkan dalam environment yg sama. Ya dunia yang sama tapi kehid…