Friday, 25 December 2015

UNIVERSITY LIFE

Hai, Assalamualaikum.

Apa yang best sangat kat universiti ni sampai nak update pasal ni? Well nak kata best 100% tak jugak tapi just follow the flow lah kan. Harap takdelah yang terasa and kalau ada mana-mana fakta yang salah tolong betulkan ye sebab manusia tak lari dari kesilapan hee. I only write this based on pengalaman dan serba sedikit ilmu so apa salahnya kita share kan. One more thing is semua ni mostly pasal local universities so jangan salah faham eh.

Satu yang semua orang kena faham setiap universiti tak sama budaya. Tak kisahlah kat mana pun kalau environment berbeza mmg lainlah masing2 kan? Tapi ada juga benda yg common. Apa yg sama dan berbeza tu? Meh nak story.

First and foremost korang kena set dalam minda korang yang kehidupan kat universiti tak sama dengan sekolah.

Okay kalau cakap pasal makan ni, kalau kat sekolah dulu ada dewan makan kan? Koperasi bagai. Kalau kat universiti ni dah tak ada dik. Ada kat universiti tertentu je macam UiTM dgn UPM. Korang kena beli makan sendiri pendek kata pandai-pandai hidup la. Kalau yang jenis banyak duit tu bolehlah makan 24 jam sehari acah-acah self reward HAHA asalkan mampu but for me duit memang banyak habis kat makan. Betul tak? Sep sikit HAHA

For example you ada RM100 untuk seminggu. Maybe dalam RM70 tu memang untuk makan sahaja. (For me la, yang jenis beli makanan banyak tapi tak reti-reti nak habiskan LOL) So kena pandai uruskan duit la pasal makan ni. Cafe memang ada tapi mestilah kadang-kadang tekak tu rasa nak makan kat luar kan? Tambah-tambah lagi yang duduk rumah sewa atau yang kolej dia kat luar. So memang kena makan luar je lah. Kalau yang duduk kat kolej ok sikit sebab ada cafe. Cafe tu pun kena pandai pilih jugak. Cafe punya standard price mostly (and should be) lower than kedai kat luar sebab ada kat dalam universiti je kan tapi kalau mahal tu memang Assalamualaikum lah jawabnya.

Ada beberapa universiti yang tak gunakan cash untuk beli makanan kat cafe tapi guna kad. Kad topup lah kiranya kalau habis kenalah topup. Ok that's all pasal makanan. Move on to the next point. Cewah


Ok cakap pasal tempat tinggal mostly semua student univesiti akan tinggal kat kolej tak kisahlah asasi ke, diploma ke degree and so on. Ada juga yg tinggal kat luar macam rumah sewa ataupun kolej dia tu memang kat luar dari kawasan universiti. Okay lemme give an example. Kalau UIA, student asasi & degree memang duduk kat kolej. Boleh je nak duduk luar tapi yg bagusnya kat UIA diorang sediakan tempat tinggal sampai grad. Siap ada kolej untuk budak master haa! Kalau kat U lain contoh UiTM ramai yang duduk luar. Rumah sewa macam apartment, teres and etc. Kalau yang duduk kolej tu bayar untuk setiap sem tapi kalau duduk luar tu standard lah bayar bulan-bulan kan. Duduk luar atau dalam kampus tak jadi masalah. Semua bergantung kat diri sendiri.

Ok apa lagi eh? Haa pasal kelas. Kalau kat sekolah dulu mengantuk kat kelas sebab lama, kat universiti ni hmm no comment HAHA sebab semua tu bergantung kat diri sendiri. Kelas tak lama mana pun tapi kalau dah diri sendiri yg mengantuk nak buat macam mana kan LOL. But I am really thankful that I am not that kinda person. Jenis yang tak reti ngantuk dalam kelas. I don't know why mungkin sebab fobia kot nak tidur dalam kelas. Ada jugak eh orang macam aku ni

Kalau kat sekolah tiap kali cikgu nak test mesti cikgu inform siap-siap kan? Ok please move on sebab bila dah kat universiti mmg tak semua lecturer akan bagitahu test bila dan masa tulah baru kau terkapai-kapai nak tengok buku/slides etc. Yang paling best bila ada quiz tapi tak datang kelas. Tambah-tambah pula quiz tu 10 markah then bila tanya lecturer boleh tak ambik then the lecturer said no. Siapa ada pengalaman macam tu? Ya, it's me!

Lagi satu pasal kelas ni korang boleh pilih berapa banyak kelas dalam satu semester, nak pukul berapa and dengan lecturer mana tapi ada jugak universiti yang dah ditetapkan semua tu so korang redha je lah eh :')

Ok next one pasal transportation. Ikut korang la nak naik apa kereta ke motor and so on asalkan sampai kat kelas tapi basically semua transport kena ada sticker universiti masing2 la. Kalau yang kolej jauh dari kelas tu pandai-pandai sendiri la gerak awal dari kolej tambah-tambah lagi kalau kelas awal pagi. Ada pernah satu semester tu kelas dari pagi sampai petang alahai memang exhausted dengan bawak buku berkilo-kilo. But ya I survived!!! Alhamdulillah

So what's next? Kalau pasal study pun bergantung kat diri sendiri. Esok final tapi malam tu baru pulun study its up to you. Sebab bukan macam kat sekolah ada preparation class tiap-tiap malam. (Tapi masa prep korang study ke *angkat kening sambil flip bawal)Kalau ada nampak member yang study refer slides je maka janganlah pelik sebab benda tu common XD semua orang ada cara study sendiri but thing that I hate most is when people ask me
"Dah study belum?' Then I answered "Belum." 
Then people replied "Wuu untungla pandai/hebat/terer/ dan sebagainya." 
Tapi bila jawab "Dah study."
orang akan jawab "Wah hebatnya! Bagusla student ni calon 4 flat ni."
Trust me, semua komen-komen tu biasa guys. Sangat la common sampai kita tak tahu nak jawab apa dah. Tanya la semua orang mesti masing-masing pernah kena macam ni.

Oh ya btw jangan culture shock pula bila ada member yang study gila-gila siang malam punya tapi bila dah tanya dah habis study belum then dia jawab "belum/sikit je/Study? Haha what kinda question is that?" Jenis macam ni pun common guys. Pernah juga ada member macam ni jenis sorok markah and study gila-gila tapi bila tanya pasal study sorok2 pulak alahai manusia-manusia.

What I loved the most is bila kat universiti korang akan dapat ramai kawan daripada macam-macam negeri & negara. Jangan terkejut pulak bila roommate orang Syria ke apa. Best apa kawan banyak-banyak tapi yang tak bestnya kawan-kawan kat area rumah pulak yang tak ramai HAHA

Ok challenges as university student? I can say that cabaran boleh datang dari semua aspek macam relationship, study, duit and so on. Setinggi mana pun kita belajar we are still human right? We bleed and we fall down, we crash and we break down. Alahai macam lirik lagu pulak LOL

We have to be ready for any shortcoming and so on but don't forget to put trust to Allah the Almighty because He is the one that arranged our path but we are the one yg decide to do things whether good or bad. So as the conclusion, have faith. Life's a climb right? Alah ikut je lah flow masa kat universiti tapi jangan kelaut pulak. Kekadang kelaut tu tak apa tapi jangan sampai terkapai-kapai pulak nanti. Semua dah besar and boleh fikir. Keep on making memories guys!

That's all from me. Thank you for reading :) Assalamualaikum w.b.t



CELOTEH

Hai, Assalamualaikum.
Ya it's been a while tak update blog ni. So nak berceloteh jelah untuk entry kali ni.

Since 2015 tak lama lagi nak melabuhkan tirai, so tak salah rasanya nak share pasal 2015. I do learned many things throughout this year. Banyak sangat.

Bila kenalan makin bertambah, so lagi banyak jenis perangai lah kita jumpa kan but somehow perangai-perangai tu lah yang mewarnai kehidupan kita. Just like me, in 2015 dah bertambah kenalan yg macam-macam perangai. I am kinda person yang suka observe orang sebab melalui tulah I boleh tahu apa yg orang prefer and tak.

Kadang kita ada jumpa org yang baru kita kenal tapi kita rasa macam dah lama kenal orang tu. Ada juga yg dah lama kenal tapi still awkward macam baru kenal. That's what we called life dude.

Kadang kita rasa the way we talk to people is good but realiti orang akan terasa dengan apa yang kita cakap even kita tak sedar pun. Sebab kita semua tak dibesarkan dalam environment yg sama. Ya dunia yang sama tapi kehidupan lain-lain. So we have to respect each other regardless of their age. Talking about age, I really love how the Koreans treat the elders. They are so good. 

Okay move to the next point. Throughout this year happy sebab ramai my friend yang diijabkabulkan. Congratulation guys! Selamat melayari bahtera perkahwinan :) But the sad part is I was not able to attend majlis diorang (mostly). Tapi yg bestnya tak pernah expect pun kengkawan yang kahwin ni akan kahwin awal. Amboi awal sampai seru eh HAHAHA ada yang jenis senyap je dulu masa sekolah alih2 dapat jemputan kahwin alahai comel betul. Ok that's the end for part kahwin. Kalau cerita pasal kahwin ni panjang je eh LOL

I also have bad times throughout this year. Tapi the bad times will always wake me up to the stuff I am not paying attention to. Yes 100% accurate! Bila fikir balik bila benda buruk jadi actually datang daripada diri kita sendiri. Kadang kita letak ego tinggi sangat and tak nak ngaku yang tu salah kita.

Lemme share you a story. Benda ni jadi masa otw pergi training teater and tgh jalan sorang. Masa tu tengah bad mood so jalan laju la kan sampai kat simpang tak sedar ada basikal then tersepak basikal tu. Sakit sampai speechless tapi duk maki-maki basikal tu jugak walaupun tu salah sendiri. Then, kaki bengkak almost two weeks. Susahnya lahai sebab tiaptiap hari kena pergi training teater and movement sgt la penting dalam teater. (Somehow idk why setiap kali teater mesti kaki terseliuh la, bengkak la etc LOL) Kesian my roommate have to help me letak ais kat kaki and siapkan air garam etc. How sweet! Haha So the moral of the story is tak payah nak ego sangat lah tak bawak pergi mana ego tu ye anak2.

I think that's all for this entry. I am looking forward to write something that is beneficial HAHA So I wish everyone will stay healthy and keep making memories for the upcoming 2016.

Assalamualaikum.


Saturday, 11 April 2015

Asasi, Matrikulasi atau Diploma?

 ASSALAMUALAIKUM 
Hai! Hope you guys are doing fine :) Entry kali ni nak share sikit tentang asasi, matrikulasi dan diploma. Rasanya tak terlambat kot nak brief pasal ni ye dak?  

"Apa beza dia ek?" "Mana satu nak pilih?" "Mana satu lagi ok?" "Tak nak pilih boleh tak?" 
*actually semua yg akak sebut kt atas tu setaraf :) so no worries ok

Tapi sebelum tu nak cakap awal-awal bahawasanya bahasa yang saya guna untuk entry kali ni bahasa pasar, I am not make it formal. So sorry and hope you like it! :)

Haa first and foremost nak brief tentang ASASI:

Asasi adalah kursus asas yang ditawarkan oleh kerajaan sebagai usaha untuk memenuhi keperluan rakyat dalam bidang pendidikan. Ia merupakan kursus asas yang spesifik kerana direka khas bersesuaian dengan kurikulum kursus ijazah di universiti tertentu.
*copied from http://www.myuniversiti.com/2013/04/program-pengajian-asasi-di-ipta.html

Pendek kata, kursus yang ditawarkan lebih spesifik untuk persediaan degree nanti. Sebagai contoh, korang ambil Asasi Kejuruteraan kat UIA, so degree nanti korang akan pilih major Kejuruteraan Mekanikal atau sebagainya. 

Tempoh pengajian? 

  • Setahun = 2 semester (minimum)
  • Fyi, asasi UIA je yang menawarkan 3 semester ke atas sebab based on result korang masa baru masuk. (test english dan arab)
Senarai institusi yang menawarkan program asasi?

  • UIA   ada 15 courses e.g- Engineering, Pharmacy, Human sciences, Law etc. 
  • UM  tak sure berapa courses tapi contoh dia - Sains Hayat dan Sains Fizikal
  • UPM  Asasi Sains Pertanian
  • UMS  Asasi Sains 
  • UNIMAS  Asasi Sains Hayat & Asasi Sains Fizikal
  • UiTM 
  • USM
  • UPNM
  • USIM
  Kat atas ni IPTA je. 

Kelayakan?

  • Mostly bumiputra. Sekurang-kurangnya SPM 5 kredit termasuk Bahasa Melayu. Kalau kelayakan secara spesifik tu bergantung kepada universiti sebab universiti yang tetapkan :) Haa it depends on course too! 
  • Hanya 5 kursus yang ditawarkan kepada bukan Bumiputra iaitu Asasi Sains Pertanian kat UPM & 4 kursus kat UPNM.

Elaun?

  • Yang akak tahu lazimnya pelajar akan diberikan RM1250 setiap semester. UIA je yang bagi elaun based on courses. 
Pros?

  • Lazimnya pelajar akan dapat U sama apabila dah melanjutkan pelajaran ke peringkat Degree nanti. Sebagai contoh, UMS.
  • Kalau UIA pula, pelajar tak perlu nak isi UPU lagi untuk Degree sebab pelajar yang sambung belajar kat asasi UIA memang akan terus sambung UIA jugak. Pendek kata, meringankan beban gituu sebab tak pening nak isi apa untuk UPU.
  • Cepat habis sebab 2 semester je. Yeayyy!
Cons? 

  • Jadual pack la jugak lebih kurang seperti matrikulasi.
  • Tak boleh apply kerja guna sijil asasi. Hanya asasi UM yang sijilnya iiktiraf oleh IPTA seluruh Malaysia. 
MATRIKULASI:

Ok kalau matrik pula, terbahagi kepada dua, iaitu Program Satu Tahun dan Program Dua Tahun.
Ada 4 kursus yang ditawarkan iaitu Sains Hayat, Sains Fizikal, Perakaunan dan Teknikal :)
Kalau tadi dah cakap yang asasi more specific, matrik pula lebih kepada asas. Kalau korang rasa samar-samar lagi nak pilih apa, so I think this is the best choice for you!

Tempoh pengajian?

  • Setahun = 2 semester
Senarai kolej Matrikulasi KPM:
  • Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (KMNS) di Kuala Pilah
  • Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (KMPP) di Pongsu Seribu
  • Kolej Matrikulasi Perlis (KMP) di Arau
  • Kolej Matrikulasi Melaka (MM) di Masjid Tanah
  • Kolej Matrikulasi Labuan (KML) di Merinding
  • Kolej Matrikulasi Johor (KMJ) di Tangkak
  • Kolej Matrikulasi Perak (KMPK) di Gopeng
  • Kolej Matrikulasi Kedah (KMK) di Changlun
  • Kolej Matrikulasi Pahang (KMPH) di Gambang
  • Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah (KMTK) di Pendang
  • Kolej Matrikulasi Teknikal Pahang di Jengka
  • Kolej Matrikulasi Teknikal Johor di Pontian
  • Kolej Matrikulasi Selangor di Banting
  • Kolej Matrikulasi Kelantan di Kok Lanas
  • Kolej Matrikulasi Sarawak di Kuching
  • Kolej MARA Kuala Nerang – KMKN
  • Kolej MARA Kulim – KMKm ( Jurusan Sains Sahaja )

Kelayakan?


  • http://www.bumigemilang.com/kelayakan-permohonan-untuk-program-matrikulasi/

Elaun?
  • RM1250 setiap semester. (Tapi tak terus bagi full RM1250, maksudnya dapat elaun sebulan sekali iaitu RM250)


Pros?


  • Cepat habis! Sebab 2 semester je. 
  • Masih ada peluang untuk yang masih samar-samar lagi nak pilih course apa dalam erti kata lain tak tahu lagi nak ambil course apa sebab kat sini belajar benda asas je.

Cons?


  • Rasa macam sekolah balik sebab kelas dari awal pagi sampai petang. 
  • Selalu orang yang belajar kat sini rasa tertekan sebab kena catch up semua benda dengan pantas. Dah nama pun masa belajar kejap je jadi memang memerlukan komitmen yang tinggi.(Tapi rasanya kalau kita bole bahagikan masa, inshaa Allah Allah permudahkan)



DIPLOMA:




Diploma ni boleh dikatakan separa profesional. Sebab apa? Nanti akak explain ye. Ok kalau matrikulasi tadi lebih kepada asas, tapi diploma lebih kepada pengkhususan. 

Tempoh pengajian?


  • 3 tahun


Kelayakan?


  • Kena rujuk kepada universiti yang anda pohon sebab setiap universiti dan kos menawarkann syarat atau kelayakan yang berlainan :)
Elaun?

  • Kalau asasi dan matrikulasi masing-masing dapat eaun dari kerajaan, diploma pula tak dapat :)
  • Selalu apa lagi PTPTN lah jawabnya tapi saya sarankan rajin-rajinkanlah diri untuk pohon mana-mana biasiswa ataupun loan sebab dah masuk nanti korang sangat memerlukan semua tu.
Pros?

  • Lebih fleksibel berbanding yang lain. Sebab apa? Tempoh belajar lama berbanding yang lain.
  • Pada peringkat ni korang dah start buat practical tau!
  • Walaupun masa lama iaitu 3 tahun, tapi kalau mohon degree sama kos dengan apa yang korang ambil masa diploma, jadi degree hanya 2 tahun. Sebab apa? Boleh transfer kredit kita masa diploma ke peringkat degree :)

Cons?
  •  Banyak nak kena bayar! Bukan apa, kalau peringkat ni dah ada loan, dan bila sambung degree pun buat loan jugak, jadi banyakla kena bayar dik oi.
  • Biasalah, manusia khususnya remaja kalau diberi masa yang panjang untuk selesaikan satu benda, kita akan buat last minute. So, sebab diploma lama, jadi tendency untuk repeat subjek tu tinggi la jugak sebab tak fokus lah apa lah dan sebagainya. (Macam yang akak cakap tadi, komitmen kena ada)

 Kalau korang nak tengok korang layak ke tak nak mohon satu course tu, korang boleh search  kat google imascu.Korang letak je spm result korang kat situ dan dia akan keluar courses  yang layak untuk korang.


 So I think that's all! Thanks for reading and sorry for everything. Harap semua info bermanfaat :) Assalamualaikum.




Saturday, 7 March 2015

Teater Muzikal Episod

Assalamualaikum :)

Haa sebab rindu teater so nak buat throwback utk teater ni. Hehe

Al-kisah bermula when I was in CFS IIUM PJ. Masa tu last semester kat sana.

Selalu kalau cakap pasal teater muzikal, semua orang akan cakap susah nak buat la, leceh la, but in my point of view it is fun!

Kitorang pratice dalam masa dua bulan rasanya dan teater tu 16 September 2014!! Well, semua orang tahu tu Hari Malaysia so memang mostly student akan balik rumah. Jadi, expectation kitorang untuk buat hall tu full house merundum. Yela semua ingat tak ramai yang akan tengok sebab student akan balik.

But our expectations were totally wrong. Alhamdulillah masa teater tu full house. Haa tunggu apa lagi, kat bawah ni ada. Enjoy the show!



                                       

                   



Kalau nak listkan pelakon dan semua kru memang lama la penuh satu entry ni kan. Kalau ada sesiapa yang teringin nak berlakon untuk teater do try it! Follow your passion, but take your brain with you :)


Rasanya ni je la kot untuk entry kali ni. Assalamualaikum.

Maassalamah :)



Thursday, 15 January 2015

Generation Gap

ASSALAMUALAIKUM 🌅

How are you guys? I just recovered from flu so this is the right time to post my new entry. Ohh ya for the beginning of 2015, here I would like to share an article about bridging the generation gap. 


It is not a formal one. Just an article that ready to read for everyone. So check it out guys!

Parents, do you know what is on your children’s minds today? My fellow friends, do you find it difficult to talk to your parents? Do you feel that they don’t understand what is going on in your lives, and that it is easier to express yourselves to your friends?

It is undeniable that a certain psychological and emotional gap exists between parents or elders and the young. It is undeniable but unavoidable side effect of the fast-paced development of society. If unchecked, a bulging generation gap creates misunderstanding and lack of attachment between parents and children.

In other words, it weakens the foundations of the family institution and eventually, society as a whole. Thus, these are some of the important portion of health to the health of our society today where the solidarity of the family institution play a major role.

As we all know, with today’s busy lifestyles, most families hardly spend time together. Some only see each other briefly in passing, what with parents working 12 hours a day to make ends meet, and children spending seven hours in schools, followed by seemingly unending series of tuitions. Even when family does get together, there is not much communication going on. Everyone goes about doing his or her own thing.

Remember the commercial on television a couple of years ago about a Chinese family gathered round the dining table for the New Year’s Eve dinner? What were they doing? Instead of talking to each other, they were all either talking on the phone or text messaging.

In my opinion, parents and grandparents should play their part in bridging the generation gap by spending more “quality” time with their children or grandchildren but, what is quality time? “Quality time” is time spent doing an activity that is meaningful to the parent and child. It is time when family members really get to know each other.
Only then we can bridge the generation gap and build strong family institution and in consequent, a caring and healthy society. Urm ya that’s right but how do we start? Well, parents can play a major role by creating a family night, establishing family traditions like having meals together and also planning family outings.

In our fast-paced society, we often forget that relationships take care and time. Parents, spending time with the children shouldn’t be seen as “doing time”, I think it shouldn’t feel like a prison sentence. Spending time with the family can be fun and educational for everyone.

By having a family night, we can foster bonds and attachments, besides creating memories to last a lifetime. There are many activities we can do together. We can watch movies together in the living room, complete with popcorn and drinks. We should play games lie Scrabble or Monopoly. Whether it’s movie night. Or game night the key is that a night each week is designated for together time.

Another good way to open the door to effective communications is to have a meal together. This tip is quite effective, and yet it seems like so few families enjoy meals together. Meal time together as a family can be a wonderful time of talking about the day’s events and bonding as a family. It need not be home-cooked meals if mother is too tired to cook. A trip to the local fast-food centre like KFC or Pizza Hut would do just as well. Families who enjoy meals together develop stronger relationships.

Next, we come to my favourite activity J family outing! For many families, the year cannot be complete without a great family getaway. Whether it be a trip to the beach, a jaunt to the next town or a luxurious vacation to Universal Studios, Singapore, a family vacation is a must for family reconnection and bonding.

People often underestimate the advantages of getting away for a family vacation. Often people don’t go anywhere thinking “I can’t afford a week-long vacation” or “Where would I take the family that will be fun for all?”.

You would be surprised how just getting away for a week can be an inexpensive experience! By taking a family vacation break, we not only get to release stress and recharge our “batteries”, but also more importantly, we get to share special moments with the family and learn together.

Guys, family institution is the building block of society. Living in a family, children learn to share, how to stand up for their own rights, and how to love another. Children develop positive self-esteem when we communicate the value we feel for them.

Thus, it is important that we work towards bridging the generation gap. In doing so, we help children to grow and mature well, and to help them learn about life and living in today’s society.


Credit to Madam Ursulina, SMK Kubong for this entry J