Posts

Showing posts from 2015

UNIVERSITY LIFE

Hai, Assalamualaikum.

Apa yang best sangat kat universiti ni sampai nak update pasal ni? Well nak kata best 100% tak jugak tapi just follow the flow lah kan. Harap takdelah yang terasa and kalau ada mana-mana fakta yang salah tolong betulkan ye sebab manusia tak lari dari kesilapan hee. I only write this based on pengalaman dan serba sedikit ilmu so apa salahnya kita share kan. One more thing is semua ni mostly pasal local universities so jangan salah faham eh.

Satu yang semua orang kena faham setiap universiti tak sama budaya. Tak kisahlah kat mana pun kalau environment berbeza mmg lainlah masing2 kan? Tapi ada juga benda yg common. Apa yg sama dan berbeza tu? Meh nak story.

First and foremost korang kena set dalam minda korang yang kehidupan kat universiti tak sama dengan sekolah.

Okay kalau cakap pasal makan ni, kalau kat sekolah dulu ada dewan makan kan? Koperasi bagai. Kalau kat universiti ni dah tak ada dik. Ada kat universiti tertentu je macam UiTM dgn UPM. Korang kena beli ma…

CELOTEH

Hai, Assalamualaikum.
Ya it's been a while tak update blog ni. So nak berceloteh jelah untuk entry kali ni.

Since 2015 tak lama lagi nak melabuhkan tirai, so tak salah rasanya nak share pasal 2015. I do learned many things throughout this year. Banyak sangat.

Bila kenalan makin bertambah, so lagi banyak jenis perangai lah kita jumpa kan but somehow perangai-perangai tu lah yang mewarnai kehidupan kita. Just like me, in 2015 dah bertambah kenalan yg macam-macam perangai. I am kinda person yang suka observe orang sebab melalui tulah I boleh tahu apa yg orang prefer and tak.

Kadang kita ada jumpa org yang baru kita kenal tapi kita rasa macam dah lama kenal orang tu. Ada juga yg dah lama kenal tapi still awkward macam baru kenal. That's what we called life dude.

Kadang kita rasa the way we talk to people is good but realiti orang akan terasa dengan apa yang kita cakap even kita tak sedar pun. Sebab kita semua tak dibesarkan dalam environment yg sama. Ya dunia yang sama tapi kehid…

Asasi, Matrikulasi atau Diploma?

❤ASSALAMUALAIKUM❤ Hai! Hope you guys are doing fine :) Entry kali ni nak share sikit tentang asasi, matrikulasi dan diploma. Rasanya tak terlambat kot nak brief pasal ni ye dak? ☻
"Apa beza dia ek?" "Mana satu nak pilih?" "Mana satu lagi ok?" "Tak nak pilih boleh tak?"  *actually semua yg akak sebut kt atas tu setaraf :) so no worries ok
Tapi sebelum tu nak cakap awal-awal bahawasanya bahasa yang saya guna untuk entry kali ni bahasa pasar, I am not make it formal. So sorry and hope you like it! :)
Haa first and foremost nak brief tentang ASASI:
Asasi adalah kursus asas yang ditawarkan oleh kerajaan sebagai usaha untuk memenuhi keperluan rakyat dalam bidang pendidikan. Ia merupakan kursus asas yang spesifik kerana direka khas bersesuaian dengan kurikulum kursus ijazah di universiti tertentu. *copied from http://www.myuniversiti.com/2013/04/program-pengajian-asasi-di-ipta.html
Pendek kata, kursus yang ditawarkan lebih spesifik untuk persediaan degree…

Teater Muzikal Episod

Image
Assalamualaikum :)

Haa sebab rindu teater so nak buat throwback utk teater ni. Hehe

Al-kisah bermula when I was in CFS IIUM PJ. Masa tu last semester kat sana.

Selalu kalau cakap pasal teater muzikal, semua orang akan cakap susah nak buat la, leceh la, but in my point of view it is fun!

Kitorang pratice dalam masa dua bulan rasanya dan teater tu 16 September 2014!! Well, semua orang tahu tu Hari Malaysia so memang mostly student akan balik rumah. Jadi, expectation kitorang untuk buat hall tu full house merundum. Yela semua ingat tak ramai yang akan tengok sebab student akan balik.

But our expectations were totally wrong. Alhamdulillah masa teater tu full house. Haa tunggu apa lagi, kat bawah ni ada. Enjoy the show!









Kalau nak listkan pelakon dan semua kru memang lama la penuh satu entry ni kan. Kalau ada sesiapa yang teringin nak berlakon untuk teater do try it! Follow your passion, but take your brain with you :)


Rasanya ni je la kot untuk entry kali ni. Assalamualaikum.

Maassalamah …

Generation Gap

ASSALAMUALAIKUM 🌅
How are you guys? I just recovered from flu so this is the right time to post my new entry. Ohh ya for the beginning of 2015, here I would like to share an article about bridging the generation gap. 

It is not a formal one. Just an article that ready to read for everyone. So check it out guys!
Parents, do you know what is on your children’s minds today? My fellow friends, do you find it difficult to talk to your parents? Do you feel that they don’t understand what is going on in your lives, and that it is easier to express yourselves to your friends?
It is undeniable that a certain psychological and emotional gap exists between parents or elders and the young. It is undeniable but unavoidable side effect of the fast-paced development of society. If unchecked, a bulging generation gap creates misunderstanding and lack of attachment between parents and children.
In other words, it weakens the foundations of the family institution and eventually, society as a whole. Thus, …