Thursday, 29 May 2014

CFS IIUM. Apakah?

CFS IIUM. Nak tau apa? Centre for Foundation Studies International Islamic University Malaysia. Tu je la nak bagitau. k bye. haha actually nak cite serba sedikit pasal cfs iium ny haa. First of all assalamualaikum and sorry sebab blog ny tak la cantik mana. hee merendah diri jap cause blog ny more to diary laa kot. Nak bagitau siap2 yg entry kali ny panjang sikit so kalau dah tak larat baca sikit off lappy, sambung esok pulak. haha Btw korang nak tau pasal apa pasal cfs ny ek? urm i wonder..

#uia di hati

kat ats ny laa logo uia :) mostly org pening uia ny yg sebetol-betolnya mana? actually semua uia tu betul dik. Sekarang ny uia ada 3 kampus and the main campus is gombak which mostly bebudak degree yg duduk sana. Bagi pelajar asasi pula ditempatkan di CFS Petaling Jaya,Selangor (uia pj) dan CFS Gambang, Pahang. kenapa ada dua tempat asasi? actually yg kt pj tu utk students arts for instance, human sciences, law,engineering, bar. Kalau yg kt gambang pulak semua sciences programmes.

 Tapi dengar khabar angin kemungkinan besar semua student kt pj akan berpindah ke gambang yg secara tidak langsung menjadikan gambang sebagai satu-satunya pusat asasi uia. Tp bukan la sekarang. Mungkin 5 atau 6 tahun lagi. Who knows?


By the way, nak belanja sikit gambar kat uia pj since sy pun study kat sana
Scroll bawah!







#MahallahKhadijah #Mahallah Umar al-khattab

HAA btw kat sini kolej kitorang panggil mahallah :) shuuwit tak? heee untuk panggilan student pulak biasa kan org panggil siswi, siswa and lain2 lagi tp kt sini kitorg panggil brothers utk lelaki and perempuan pulak sisters. So? Welcome to the garden of knowledge and virtue!

Urm pasal apa lagi ek? haaa course! kalau nak tau kat sini ada courses yang ditawarkan dan boleh dibahagikan mengikut department masing2. Kalau ada yg lupa nak mention maaf la yep.

List of the courses : Allied health science, Pharmacy, Biological science, Medic, Nursing, Architecture and environmental design, Human sciences, Arab Communication, English Communication, English, Arabic, Law, Islamic Reveal Knowledge, Engineering.

Since i am one of the Human Sciences student, so nak brief sikit la pasal course ny. Tp korang tau tak apa maksud human sciences ny a.k.a sains kemanusiaan? *mesti belajar pasal kaji manusia je* tu yg terlintas dlm fikiran most of us bila dengar pasal course ny. Actually it is more than that :) yup mmg belajar pasal manusia ; structure of brain, schizophrenia etc tp ada lagi. Politik, sejarah sangat sinonim dgn course ny. Senang cerita sesiapa yg tak suka math masa sekolah dulu and suka membaca this is the suitable course for you! Tp kpd sesiapa yg dapat course ny tp korang tak minat chill la try dulu inshaa Allah bole :) Mungkin ny yg terbaik?

*tp kenapa belajar banyak2 ye sedangkan dah nama course tu 'sains kemanusiaan'?*

Ye mmg tapi asasi ny kan baru belajar basic so kena belajar semua la. Dah degree nanti baru korang pilih major. Tambah2 korang yg baru nak masuk ny. Fyi tahun ny uia ada buat kelainan sikit. Based on my lecturer, ada subjek dr course lain akan ditambah dlm course korang. So if you wanna know more about this, kindly ask org yg berkaitan ek macam office :) Sy kurang tahu sebab masa tahun kitorang takde pun perkara sedemikian.

One more thing pasal society. Don't worry be happy yg kt sini ada macam2 society sampai korang tak menang tangan nak daftar. haha hierbola tak? XD kat sini ada dua jenis bahagian society. The first one society based on your course. Pendek kata every course has its own society which is compulsory for us to join it. For instance, human sciences students akan join FOCHUSS meanwhile architecture students akan join IDEA.

Other society macam Culture and art club, silat gayong, silat cekak, taekwando etc optional bagi semua students. So up to you nak join mana2 society because pilihan di tangan anda! *ajet2 iklan*

   Kehidupan kat cfs pj ny actually simple je dan sgt beruntung sebab kelas dekat je. Tapi bab2 naik bukit tu lenguh sikit la. Lagi satu dekat sangat dgn bandar. Mid valley. times square. kfc alahaii dekat je  sebab stesen lrt dekat. #fact okayy Outing hanya dibenarkan hari Khamis sampai ahad je & balik sebelum pukul 10 malam :) kalau lambat mohon ready la nak kena saman. Sekali saman RM50.
Kalau nak keluar tapi malas nak pegi jauh2 jalan kaki je pegi mall kat depan tu haa. JAYA ONE. Kat sana ada sushi king, restoran, 7eleven dan banyak lagi. Jaya one ny boleh dikatakan port bagi budak2 cfs. Nahh gambar jaya one satu




HAA lupa nak bagitau kat pj ny ada pasar malam tiap2 hari selasa. Student dibenarkan keluar utuk pegi pasar malam yg terletak bersebelahan dgn cfs. Serius dekat!

Haaa pasal dress code pula, seperti yg kita sedia maklum yg foundation ny masih tahap basic so dress code pun kena la basic. For sisters, dress code utk pegi klas baju kurung ataupun jubah dan kasut bertutup. Tudung tu paham2 je la yep macamane. Kat sini ramai je yg pakai jubah even brothers pun. Haa utk brothers pulak, kemeja dan pakaian yg bersesuaian.

I think that's all for now. Hope semua info ny bermanfaat. Kalau ada apa2 kemusykilan boleh tanya kat sini. Inshaa Allah sy jawab :) Sorry for everything and feel free to read the next entry! ASSALAMUALAIKUM