Wednesday, 19 February 2014

Tinta Bermakna



ASSALAMUALAIKUM W.B.T kalian :) hope sihat2 je yep. Entry kali ny bukan pasal memori or cerita masa zaman2 sekolah dulu tapi sekadar tinta untuk kita hayati :)

Before buat entry ny saya ada terfikir yg kita tak boleh lupakan sejarah sebab takut sejarah akan berulang tapi bukan semua benda yg lepas kita kena ingat kan ? Ada certain part yg kita tak perlu ingat pun tambah2 kalau part tu boleh affect kita punya performance setiap kali kita ingat balik. So, better we make a move so that nothing bad would happen again. inshaa Allah :')

Haa tengok kan dah start feeling2 ny >.< act my main point is don't judge people based on their past. Hmm nak explain macamane ek ? haaaaa korang pena tengok tak drama "Setia Hujung Nyawa" kat tv3 dulu ? alaaa masa tu pelakon dia Nelydia Senrose. ingat tak ? cer refresh lik XD sy suruh refresh balik bukan sebab nak suruh ingat pelakon dia tapi nak amek iktibar dari drama tu. Apa yg sy dapat is kita kena guide orang yg ada niat nak berubah especially daripada jahat ke baik. Jahat ? err kejam sangat ayat tu. Maksud saya kurang baik. Nak tau sebab apa ??

Sebab kita semua da'ie :) As da'ie and caliph in this world, we are responsible to guide other people to the right path. As we know, human are not perfect. Kita manusia tak lepas daripada melakukan khilaf sepanjang hidup sama ada kita sengaja mahupun kita tidak sengaja. Tu laa fitrah manusia. For example kat sekolah, ada seorang pelajar baru yg datang kt kelas kita. Kita start berkenalan dengan dia & first impression kita kat dia semuanya positif. Tapi dah lama berkawan kita mula kenal dia sedikit demi sedikit. Maklumla kalau dah nama kawan kita tu mesti kita nak tau latar belakang kawan kita kan ? So apabila pelajar baru ny (sy letak nama Sakura ) mula reveal sedikit demi sedikit pasal diri dia kat kita, kita berasa terkejut sebab tak sangka pun dia macam tu. Let say Sakura ny dulu terok tp sekarang dia dah berubah. Kita yg sememangnya baik terkejut bila dengar cerita dia sebab kita tak pernah jadi macam dia. As a friend, apa yg kita patut buat ? Sometimes ade je dengar cerita2 macam ny or ada dalam drama tv. Ada yg hukum orang atas apa yg dia dah buat, ada yg terima dengan redha n dalam masa yg sama guide dia ke arah lebih baek. Tapi tak semua hati orang sama. Kita semua tau yg rambut sama hitam, hati laen2 so semua tu terserah pada diri kkita sendiri. Kita just mampu berdoa, tawakal di samping usaha.

Ya maybe i'm not good as other alim ulama' but all of this only a reflection for me & all of you :) I'm also a girl  who's still seeking knowledge about religion so do forgive my words that i've written kat atas ek. hee
hmm i think that's all je kot untuk penghayatan kali ny. tak mampu nak tulis panjang2 sebab ade kerja laen lagi. So, see you next time !  Feel free to read my next entry :) Ma'assalamah wa ilal iqa






Saturday, 8 February 2014

Zaman Sekolah Punya Cerita 0.2





  Aloo omey2 je pic baby kat atas ny kan ? hee saje je letak pic tu bg menyuntik semangat nak buad next entry ny XD  btw.....

   ASSALAMUALAIKUM W.B.T kepada anda semua :) and have a splendid day ! Phew dah berhabuk blog ny sebab dah lama tak sentuh. Since beginning of semester lagi dah busy dengan program so that's why blog ny tergantung tak bertali. haha ayat ntah pape. Btw cer korang tengok lik pic kat atas tu dy sebut pasal apa ? Pasal kehidupan kan ? Maksudnya kita jangan sia-siakan hidup kita ny sebab hidup hanya sementara. Pendek kata hanya tempat persinggahan kita untuk kehidupan abadi kelak. So, kalau ada prob or ape2 je yg boleh buad kita mental down, kita kena ingat yg semua tu ada hikmah & try to be better than before tau3 :) pesanan ny utk sy sendiri jugak :')

  Haa selesai sudah tazkirah kita untuk entry ny ek. hee Actually entry kali ny untuk continue cerita entry before ny. Alaa yg pasal sekolah tu. Saya ada mention kan pasal sekolah2 saya tu and entry kali ny nak bagitau reasons kenapa saya sayang sangat kat sekolah2 saya & i'm not regret to be there.

  One of the best moment masa sekolah dulu is conquer dewan. That time saya and beberapa kengkawan performers yg laen duduk kat dewan untuk training. Kebetulan kitorang je duduk dalam dewan tu so apa lagi habis bergegar satu dewan tu. Really miss that moment :') Naseb baek kitorang pasang lagu dengar kat dalam dewan je. Kalau dengar sampai keluar alamatnya rotan laa jawabnyaa~

   Haaa lagi satu saya pernah sesat kat hutan ! Bagi orang lain biasa la kan but for me totally tak bole terima. Tapi yg menghairankan lagi ganjil, kitorang tak sedar pun yg kitorang sesat dalam hutan tu. Nak tau cite dy ? Meh nak story meh. haha Masa tu sy form 2. kitorang ada kem dekat @Kem Bukit Besar . Tempat tu actually Kem PLKN :O masa first time masuk tu memang nampak laa bukit dy yg besar tuh -..- mak aii tinggi betul tuh naseb kitorang tak tido kat situ. Fortunately kitorang tido dekat bilik2 warden. Memang terbaek ah bilik dy ada air conditioner bagai. #Ehh menyimpang pulak cite dy

Okayy sebelum perkara ny lebih menyimpang rasanya better sy straight to the point je laa. Hari kedua kitorang kat sana kitorang dapat tugasan explorace. Tapi explorace ny takde guide, takde petunjuk. Before start aktiviti tenaga pengajar dah explain kat kitorang pasal jalan mana nak lalu semua tapi kitorang tak boleh salin apa yg tenaga pengajar dah cakap. Pendek kata semua simpan dalam otak la. Masa tu ada 9 group & guess what sy group ke berapa ? 9 laa~~ kitorang kena panggil group badar cz masa tu team kitorang je the only group yg pakai baju badar. huhu

Al-kisah bermulanya cerita ny bila kitorang start explorace. Awal2 berjalan smoothly & ikut macam apa yg tenaga pengajar dah ajar kitorang tp masa pilih antara 2 jalan tu yg kitorang start sesat. Act ada  2 jalan. 1 naek bukit. satu lagi simpang. Kitorang memang blur gila masa tu so suma serah kat group leader je laa nak decide yg mana satu dgn niat kalau sesat kami salahkan group leader ! huahuhua XD hee takde laa smpy cenggitu. Sebenarnye group leader pun ada tanye opinion masing2 nak pilih jalan ane. Saya pilih jalan atas bukit cz ase cm best lak. haha padahal it is the wrong way ! Sampai je kat atas tu terus nampak banyak pokok getah. Masa tu tanah mmg becak gile2 punye. Kitorang berlari dr bawah smpy ke atas bukit tu cz ingat ada group lain kejar then penat so kitorang rest la jp sambil makan bekalan makanan yg ada.

Masa tu tetiba je kawan sy jerit. PACATTTT !  sy pun apa lagi melompat 300meter la. haha rupe2nye dy jerit sebab kaki sy yg kena pacat tuh -..- makk aii besar gila kowt. naseb after tu diorang tolong buang. After buang tu darah tak benti kuar. Dahh laa pantang tgok darah. Kalau ikutkan hati nak je jd cm heroin lm cite om putih suh Prince Charming selamatkan tapi semua tu khayalan belaka ==" i remind to myself that " there is no prince charming in this kinda forest utk selamatkan aku =,= " nvm laa yg penting pacat tu dah tak melekat kat kaki.

Nak dipendekkan cerita, lepas kitorang rest tu, kitorang naek atas bukit tu lagi sampai jumpe pekerja yg kerja kat ladang getah tu. First2 masing2 takot so group leader je laa pegi tanye XD then kitorang naek bukit lagi sampai kat satu kawasan yg penuh dgn dawai kokot & tasik yg terbiar. Masa tu rasa macam duk kt puncak then bila tengok sekeliling YES WE ARE ON TOP OF IT ! then apa lagi kalut la kitorang nak carik jalan balek. Kitorang patah balik jalan yg kitorang lalu td then at last jumpe jugak. Bersyukur sangat2 jumpe jalan balek tp sampai2 je tengok2 group laen dah sampai -..- that feeling~  then cikgu kitorang cakap dah lame diorang tunggu group kitorang & dah ada pekerja2 kem ny pergi carik kitorang. Member yg lain pulak tokok tambah "kitorang baru nak baca Yassin utk korang tp since korang dah sampai so tak jadi laa" mak aii sampai nak baca Yassin bagai ny dah parah ny but honestly sepanjang perjalanan kitorang, kitorang tak rase pape pun. Happy ag ada laa. Maklumlaa sakai kann. hahaha

So that's one of the precious moment when i was in secondary school. Kalau nak cerita pjg2 alamatnya sampai ke esok pun tak sudah dah laa entry ny dah draft berkali2. Daripada sy cerita, i think better i show to u my school life kat bawah ny.


@SM SAINS POKOK SENA #JAPANESE STUDENTS #YOSAKUI #2010
@DEWAN SMSAH #PENUTUPAN PROGRAM MUTIARA #VALOURIAN #2010


@SMSAH #IKHTIAR HIDUP #PROGRAM MUTIARA #KEROPOK LEKOR TEAM #2010

@SMK KUBONG #HARI KEBANGSAAN #2012

@SMK KUBONG #HARI GURU #2011


@SMK KUBONG #LAST DAY OF SPM
#2012

@SM SAINS POKOK SENA #JAPANESE STUDENTS #2010



@KEM PLKN BUKIT BESAR #VALOURIAN #2009
Rasanya that's enough kot. Tak larat nak letak banyak2. heee so that's all for now guys ! Feel free to read my next entry :) Mintak maaf kalau2 ada yg terasa for what i've wrote. Bak kata Christina Perri, "I'm only human. I bleed when I fall down. I'm only human & I scratch when i break down " Maaf atas segala khilaf. ASSALAMUALAIKUM :) 






















\