Thursday, 9 January 2014

Zaman Sekolah Punya Cerita

Assalamualaikum dunia ! Dari Makasar langsung ke Delhi, Apa khabar anda hari ini ? Aicewh berpantun2 pulak kite yep XD haa jawab2 ! lol ny syok sendiri namenye  Haaa nampak tak tajuk kat atas tu ? Haihh baru bace tajuk je dah sebak. Mane taknye, terkenang kembali masa zaman2 sekolah dulu. Ye dak ? haha

   Entry kali ny saya tak nak menyimpang lebih2 cz nak direct je cakap pasal tajuk kite kali ny. Tuan2 dan puan2 yg dihormati sekalian, apabila menyingkap pasal sekolah apa yg terlintas di fikiran kita ? For me, zaman sekolah adalah zaman menunutut ilmu ( memang laa ==" ) the other thing is joyness masa zaman sekolah. Bagi setiap orang erti joyness tu lain2. Tak kisahlah macamane pun sebab 'rambut sama hitam, hati lain2' kan ? Ny yg nak bukak cite pasal zaman sekolah sy dulu. Bismillah...

     Primary school ? Sekolah rendah saya dulu dekat dgn rumah. Dekat sangat rasenye dalam berape langkah dah sampai. Serius2 ! Tak tipu punye ! Bersyukur la jugak dapat sekolah yg sangat dekat gn rumah. Parents tak payah susah2 hantar semua kan. Cakap pasal sekolah rendah ny, dulu2 saya dapat RM1 pun dah kire banyak. Macam dapat emas 46 karat tu ! haha Budak2 lagi kan masa tu. Skarang lain cite pulak. Budak2 bawak RM20 pegi sekolah :3 alahaii how time flies~
      Masa zaman sekolah dulu saya boleh dikatakan nakal la jugak tp dr darjah 1 sampai darjah 3 je la. Dah darjah 4 tu dah jadi ayu sikit tak tau laa knape tp memang berbeza. Kalau nak imbas kembali, saya pernah ambik penyapu then pegi cucuk2 kat kengkawan saya yg tak duty masa hari tu. Al-maklumla masa tu kan jadi ketua kelas so gunakan kuasa veto la. Hahahaha tapi last2 kena marah jugak dengan abe & kakak kpd kawan saya tuh. Nasib badan~
 One more thing yg saya paling ingat adalah masa Anugerah Kecemerlangan kat sekolah. Masa tu saya pegi jaga budak2 lower *konon senior padahal baru darjah 3*  then macamane ntah tetibe boleh bergaduh dengan classmates sampai diorang buang kasut saya dalam tong sampah =,= masa tu kire macam angkat geng la. Kemain lagi lompat2 nak pegi begaduh macam dalam tv last2 kena marah jugak dengan cikgu~ Haa kat bawah ny saya ada selitkan sedikit gambar sekolah rendah saya tu. Jauh beza dulu dengan yg skarang punye.
#SkLimpaki  #2007 #darjah6


 Next, high school ! Yeahh ! (^_^) kalau tadi saya cite yg sekolah rendah tu dekat sangat gn rumah, this time sekolah menengah saya sangat jauh. Tak tipu punye ! haha Jauh menyeberangi Laut China Selatan :') tak pernah terfikir pun nak sekolah jauh tapi dah dapat offer pegi je la kan ? Furthermore, parents support. heee Actually nak sekolah kat tempat dekat je tapi one day aunty call cakap dpat tawaran pergi Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim. First impression saya is " waah dapat jumpe Dr. M ! " punye la pening fikir pasal tu last2 pergi jugak. Alhamdulillah until now i'm not regret for what i have choosed :) Why ? It is because banyak benda yg saya boleh belajar bukan kurikulum je tapi menidik menjadi insan yang berguna.

  Kalau nak cerita satu demi satu memang takkan habis laa kan so nak ringkaskan je. First of all, masa sampai kat sekolah tu terus ada kakak yg datang ambik. Saya pun pelik jugak dah kenape ada orang tolong bagai rupenye tu officially jadi kakak angkat saya. First time saya tengok akak yg amek saya tu alahaii tinggi bebeno ! Saya kena dongak tengok akak tu. Actually her bname is Noryani Nadia :) Saya panggil Kak Nadia je. Kak Nadia beri banyak tunjuk ajar masa awal2 tu. Kalau Kak Nadia takde alamatnya terkedek-kedek la saya handle semua benda. Kat sekolah ny peraturan dia ketat sikit & nak dekat same dengan boarding school yg lain. *sape2 yg pernah sekolah kat sbp tu u know what i mean :3
Minggu first saya kat sekolah tu memang krik2 sikit sebab masih dalam keadaan culture shock dengan environment. Mane taknye cara percakapan kat sane memang berbeza dengan my daily words. One more thing, dorm dia besar yg teramat ! :O about 55 person kot dalam 1 dorm. Kak Nadia kate, dorm kitorang ny special sikit sebab dorm lain takde panjang cenggini. Satu blok tu dorm kitorang saje~

Sepanjang 3 tahun kat sekolah tu so far banyak la jugak perkataan2 yg slalu digunakan kat sane. Loghat Utara Semenanjung bagi saya memang lain. Saya suke dengar kengkawan or cikgu2 saya cakap gune loghat tu tapi bila time part saya yg cakap memang diorang semua akan gelak. heee diorang kate pelat sungguh. *Well i'm Sarawak pure kan bukan senang nak carik :p aissh riak pulak
Minggu first tu jugakla kitorang dah start sukan. Everyday ! Sabo je le~ awal2 tu dormmates saya memang angin kat saya sebab saya asyik dapat skip latihan kawad. hee i'm sorry :p masa kat sekolah kalau form 1 & form tu dipanggil junior, kalau dah form 3 = se . Kalau form 4 = seni . Kalau form 5 baru senior. Hoho nampak tak beza dia ? Masa form 1 tak sabo2 nak ngabiskan sekolah tapi bila dah form rase berat hati pulak. Tak percaye ? Percayalah~~~ haha 
Kat atas tadi kan saya dah mention yg saya tak menyesal masuk ke skolah tu. Nak tau kenape ? I'll tell you in my next entry :) Harap sabar menunggu. Hee macam promo iklan pulak (>.<)
So i have to stop for now. See you next time. Feel free to explore my next entry :) Assalamuaaikum dunia 












Sunday, 5 January 2014

Thanks MOMENT hi PLEASANT HOPE :)

 Tup tap kebaboo bunyi bunga api tanda bermulanya titik 2014. Kalau boleh sehari suntuk nak pasang bunga api untuk sambut tahun baru tu. haha joke basi

Haii Assalamualaikum :) kat atas pembuka bicara je actually sempena tahun baru ni kan. Maklumla masa tahun baru je mid sem break kan baru ada masa nak update blog terchenta terkaseh lagi tersayangi. haha banyak sangat 'ter' ni dah kenape ? cakap macam busy sangat kan padahal semua orang pun busy jugak. huhu muhasabah sikit.

 Kali ni malas nak cakap panjang2 just nak share sikit moment 2013 dr bulan Januari sampai Disember dgn korang2 semua. haha Ceit macam ramai je yg bace
      
     That moment yg masih terpahat tu is masa amek result SPM. huhu kalau tak silap pertengahan bulan Mac. Masa tu jantung, hati, buah pinggang, semua dup dap dup dap al-maklumla nebes kan. Semua orang pernah rasa tapi yg peliknya malam before amek result tu macam takde feeling je T.T  maybe sebab still rasa macam holiday kot. Pagi tu pun cikgu dah call suruh g amek result. Adoyyai cikgu ni nak g nebes ke hape rupenye nak bagitau result berape. Masa dah sampai kat sekolah pehh ramai betul manusia tambah2 budak2 yg nak amek result. Rasa macam kat Masjid Jamek pulak masa tu. lol hmm why this moment masih ada dalam memori saye ? It is because boleh jumpe balek kawan2 lama yg dah lama terpisah. sangat~~ haha act one of the reason is boleh pergi ke sekolah dengan title 'Aku Dah Habis Sekolah' XD haha ade2 je.

   Then when I was in PLKN from 1st April until 28th May tu laa one of my precious moment in 2013 :') (even tak sampai habes )haha Pagi tadi masa tengok berita pasal PLKN teringat kembali masa muda2 dulu. haha Bergelak ketawa dengan bekas2 pelatih lain, kawad kaki, berkenalan dengan teman yg Alhamdulillah masih ku sayangi. huhu & etc. Haihh ni dah kenape feeling2 bagai~ haa kat bawah ni is one of the pic masa kat sana.

wuuu~ nampak tak kat situ betapa macho lagi cantik menariknya pelatih2 PLKN kat atas nyh ? hikhik

Eh2 tadi kata sampai Disember kan ? haha apa lagi Disember bagi saya is time for holiday ! Really enjoy that moment ! (^.^) This time family g holiday kat Sabah je. Penat tu harus lagi wajib ada setiap kali pergi holiday tapi kepuasan tu Alhamdulillah so far so good. haha 


Btw saye rase banyak lagi moment in 2013 tp tak boleh nak cite semua la kalau tak memang panjang la entry kali ny. As the conclusion, 2013 banyak menyemai tinta pahit manis & i think 2013 is a year that is quite busy for me. Semua kenangan pahit, manis, masam, tawar, terlebih cuka dan sebagainya akan sentiasa terpahat dalam memori saya no matter who you are. Kita sebagai makhluk Allah di muka bumi ny hanya mampu merancang dan redha dengan setiap perkara yg terjadi but we as a servant for Him kena laksanakan yg terbaik bagi melahirkan generasi yg mapan. Aicewh macam nak buat esei pulak ye. haha
I'm hoping that 2014 akan memberi barakah. Aamiin.

Haaa before korang stop scrolling, ny haa nak tunjuk sikit insan-insan yg mewarnai hidup saya sepanjang 2013. Nak masukkan semua memang tak mampu la sebab kalau boleh nak masukkan semua. haha








To all of you thanks for everything ! Hingga bertemu di lain entry. Maassalamah wa i'lal iqaa :) Assalamualaikum