Sunday, 14 December 2014

MUASIR

Zaman muasir kini
Aku cuba menapak gagah 
Meski onak tak terkira banyaknya
Seumpama titisan air di lautan

Akan ku tabah menapak 
Untuk bekalan kelak 
Agar semaian ku kelak mencambahkan hasil
Agar hamparan ku kelak selesa 
Agar Dia merahmatiku

Sesungguhnya 
Masa lalu bukan lagi ukuran 
Hanya satu pengajaran buatku
Untuk meniti hari mendatang
Segala khilaf ku harap diampunkan
Sempurna?
Bukan aku..
Tapi aku akan terus mencuba 
Mencuba
Dan mencuba 

Monday, 10 November 2014

Contoh esei: Pengurusan Kewangan

✿◕ ‿ ◕✿ Assalamualaikum w.b.t  ✿◕ ‿ ◕✿

Entry kali ni tak nak cakap banyak-banyak sebab nak post satu esei yang pernah saya buat masa pertandingan. Hope you like it   dan sy harap esei ni membantu. Check it out!

Pengurusan kewangan anda ketika krisis kewangan

        Sejarah ketamadunan manusia telah membuktikan banyak negara terutamanya negara-negara Islam gah membangun sebagai pusat ekonomi mahupun pendidikan suatu ketika dahulu. Marcapada ini kita dapat melihat banyak negara seantero dunia dapat dispesifikasikan sebagai negara maju. Pembangunan yang pesat berlaku di serata dunia bukan hanya mencakupi satu bidang malah pelbagai bidang seperti perdagangan, pentadbiran awam dan pelajaran. Fenomena ini berlaku melalui suatu istilah yang cukup sinonim kini iaitu globalisasi. Globalisasi merujuk kepada kesan ekonomi, budaya dan lain-lain yang kini mampu disebarkan ke seluruh dunia dengan begitu pantas bak ‘cendawan tumbuh selepas hujan’. Agen-agen globalisasi seperti organisasi antarabangsa, hiburan mahupun media massa meledakkan lagi fenomena ini khususnya dalam bidang ekonomi.

      Namun bukan globalisasi yang ingin diperkatakan dalam hal ini tetapi mengenai elemen di dalamnya iaitu ekonomi dan lebih spesifik mengenai pengurusan kewangan. Umum mengetahui krisis kewangan ketika 1997/1998 merupakan titik sejarah hitam yang melanda bukan sahaja negara kita malahan seluruh Asia dan semestinya kita tidak mahu sejarah hitam ini berulang lagi. Oleh yang sedemikian, kita perlu mempunyai inisiatif untuk menguruskan kewangan kita. Salah satu inisiatif yang perlu dipraktikkan ialah merangka bajet kita. Urusan keluar masuk kewangan kita perlu diutamakan kerana kewangan merupakan salah satu nadi kehidupan kita. Penggunaan wang kita setiap bulan perlu dicatat untuk mengelakkan kita membeli barang yang berlebihan. Jika kita mengurus wang berdasarkan bajet, kita boleh menyimpan sedikit untuk tujuan kecemasan dan kita perlu menyimpan sedikit sebelum berbelanja. Rumah terbakar, kemalangan jalan raya merupakan antara kecemasan yang menuntut komitmen kewangan kita jadi perangkaan bajet memainkan peranan penting dalam hal ini. Tegasnya, merangka bajet kewangan kita memberi impak yang besar dan positif dalam hidup kita justeru perlu dijadikan platform bagi pengurusan kewangan yang lebih efektif.

      Sudah menjadi lumrah manusia menyukai sesuatu yang menarik, cantik, sedap mata memandang khususnya kaum wanita kerana manusia bukanlah ‘haiwan robotik’ yang tidak mempunyai jiwa dan rasa jadi kecenderungan untuk memiliki sesuatu yang sedemikian amat tinggi bagi setiap individu. Memiliki dalam konteks ini ialah membeli namun apakah medium yang digunakan oleh kita untuk membeli? Penggunaaan wang tunai dan juga penggunaan kad kredit merupakan antara medium yang dominan bagi urusan jual beli zaman muasir ini. Namun penggunaan kad kredit kini telah disalah gunakan. Majoriti daripada kita menggunakan kad kredit untuk berbelanja barang keinginan bukan barang keperluan. Tahukah anda penggunaan kad kredit menyebabkan kita tidak menghadkan tahap perbelanjaan kerana mentaliti kita ditanam bahawa kad kredit mempunyai tahap maksima dan kita masih tidak mencapai tahap itu? Justeru, kita perlu mengelakkan diri daripada menggunakan kad kredit semasa berbelanja. Sebagai contoh, satu situasi yang melibatkan dua orang pelajar. Rahim dan Johan berbelanja di sebuah pasar raya. Rahim menggunakan wang tunai untuk berbelanja manakala Johan menggunakan kad kredit. Hasilnya, Rahim menghabiskan RM200.00 manakala Johan jauh lebih tinggi jumlahnya. Hal ini kerana Johan banyak membeli barang keinginannya daripada barang keperluan secara tidak langsung menyebabkan pembaziran. Tuntasnya, penggunaan kad kredit perlu dielakkan bagi mewujudkan kewangan yang stabil.

         Selain itu, merekod perbelanjaan kita pula merupakan salah satu modus operandi yang terbaik bagi menguruskan kewangan kita ketika krisis kewangan. Masalah sukar menyimpan wang merupakan salah satu masalah yang tidak asing bagi kita khususnya pelajar mahupun pekerja milenium ini. Majoriti pelajar kini khususnya yang sedang melanjutkan pelajaran di institut pengajian tinggi sering merungut kehabisan wang pinjaman pelajaran. Senario sama berlaku kepada majoriti pekerja yang kehabisan wang dalam masa yang singkat menyebabkan mereka mengikat perut walhal mereka tidak sedar ke mana wang mereka mengalir. Justeru, kita perlu mengambil langkah sederap bagi mengelakkan fenomena ini berterusan dengan merekod perbelanjaan kerana jika perkara ini tidak dibendung dengan segera, bilangan individu yang mengalami masalah kewangan akan bertambah dan hanya segelintir individu yang mampu menanganinya. Merekod perbelanjaan bukan bermakna kita perlu merekod setiap barang yang telah kita beli namun cukup hanya dengan cara yang efektif iaitu mengenal pasti ke mana perbelanjaan dengan menyemak baki yang tinggal. Sebagai contoh, kita mempunyai RM50.00 dan membeli makanan berat yang berharga RM6.50 serta aiskrim yang berharga RM1.20. Setelah membayar, kita boleh menyemak baki yang tinggal sekaligus mengenal pasti jumlah wang yang telah dibelanjakan. Konklusinya, merekod perbelanjaan perlu menjadi amalan seharian kita demi mencapai kewangan yang stabil pada masa akan datang.

     Zaman muasir ini semua di hujung jari. Masyarakat kini khususnya generasi Y cenderung untuk berkongsi aktiviti semasa mereka dengan memuat naik di laman sosial maka tidak hairanlah fenomena ini menjadi trend bagi setiap generasi kini. Memuat naik status semasa sudah menjadi salah satu perkara wajib dilakukan bagi setiap individu dalam erti kata lain menjadi nadi kehidupan ataupun hobi kita. Jadi, apa salahnya kita jadikan hobi ini sebagai salah satu medium bagi pengurusan wang yang efektif? Bagaimana caranya? Melalui membuka laman web sendiri. Misalnya, hobi kita menjahit baju jadi kita boleh membuka laman web untuk mempromosikan kebolehan kita bermula dengan membeli domain dan hosting kemudian membuat ebook secara online. Kita boleh mencari pelanggan dengan memuat naik baju-baju yang telah kita jahit di laman sosial. Hal ini secara tidak langsung menjana pendapatan kita di samping melakukan perkara yang kita minati. Kajian membuktikan bahawa kita akan beroleh hasil yang lebih baik jika melakukan perkara yang kita minati berbanding perkara yang kita kurang gemari. Tegasnya, menjadikan hobi untuk menjana pendapatan perlu dijadikan budaya hidup kita.

        Intihannya, kita perlu bijak menguruskan kewangan kita kerana milineum baru ini pasti sarat dengan muatan cabaran reformasi. Segalanya bergantung kepada diri kita sendiri untuk mengorak sederap langkah ataupun sebaliknya yang pastinya apa yang kita lakukan sekarang bukan sahaja meninggalkan impak kepada kita malah terhadap negara kita juga. Hakikatnya pengurusan kewangan adalah salah satu elemen yang serius yang menuntut komitmen semua pihak berdasarkan apa yang telah diperkatakan oleh Dr. Nadzim Johar, jumlah pemuda yang berusia 34 tahun ke bawah di Malaysia diisytiharkan muflis meningkat setiap hari. Sesungguhnya, ‘yang bulat takkan datang bergolek, yang pipih takkan datang melayang.’


That's all. Thanks for reading  






         

Saturday, 4 October 2014

Selamat Hari Raya Aidiladha :)

ASSALAMUALAIKUM :)

Since hari ni raya haji, so mestila semua pakat busy kan. For those yg beraya di perantauan sokayy guys. Chill la. Sep sikit! haha Nahh nak kasi lirik sikit. Haha

HANYA KU SAMPAIKAN DOA
DAN KIRIMAN TULUS IKHLAS
DARI JAUH KU POHONKAN
AMPUN MAAF

JANGAN SEDIH PAGI INI 
TAK DAPAT KITA BERSAMA
MERAIKAN AIDILADHA 
YANG MULIA

Deep tak? Haha 

Actually tahun ni dah masuk tahun ketiga kot beraya di perantauan. I mean raya haji la. Kalau raya puasa memang meraung la nak balek! XD Pagi2 dgr takbir raya tu yg sayu tu. Tambah2 taun ni family buat kenduri pulakssss. Alahaii masa iolls tak balek pulak diorang buat kenduri. Haha

Kalau korang rasa sedih sebab tak dapat beraya dgn family, try pikir balek org yg duduk jauh lagi and orang yg tak beraya langsung. Lagi la sedih kan? 

Pape pun appreciate this moment guys! Yg duduk umah tu tolong2 la masak segala bagai yep. Once again, Salam aidiladha :) till now, assalamualaikum.

Wednesday, 1 October 2014

Teater Puteri Gunung Ledang Punya Cerita

Mulakan hari dengan lagu serba serbi kan ku bantu~

ASSALAMUALAIKUM W.B.T!

Haaaa korang tau tak CFS IIUM ? Maybe some of you kenal and ada yg tak pernah dengar. Sokayy chill. Entry kali ny bukan nak cakap pasal tu sebenarnya tapi nak cakap pasal one of theater yg pena sy join. Nak tau apa? TEATER PUTERI GUNUNG LEDANG . mesti korang pena dengar kan? Teater ny berlangsung kt CFS IIUM and i'm one of the actress. Wuuuu nak jugak bagitau kan. haha


Actually teater ny banyak mencoret kisah dalam hidup sepanjang sem 3. Januari sampai Mei 2014. Meh nak cite meh macamane sy bole join dalam ny. Btw sy bahasakan diri sebagai sy takpe kann? Okayy la tu hormat sikit. heee Al-kisah macam ny....

Masa tu tengah sembang2 dengan roommates tetiba jiran datang then dy cakap la yg kelab dy nak buat teater yg bertajuk Puteri Gunung Ledang. Sy pun ajet2 excited la dengar kan. Dalam hati nak join tapi bila ingat balik yg sem 3 ny busy, so lupakan je la. Kat central spine (tempat macam downtown bg student cfs) diorang dah bukak booth untuk sesiapa yg nak join teater tu. Sy mampu tengok sebelah mata je la walaupun berminat. My rommates, diorang semua suruh masuk audition tu tp sy macam nak tak nak je sebab mmg dok pikir yg sem 3 ny pack sangat. Bukan pack dengan kelas tapi pack dengan program.

Then one day sy pegi makan kt salah satu cafe kt cfs and terjumpa dgn 2 orang membe ny. Shikin and Sofia. Yg Shikin ex-classmates and roommates sy and dy jugak budak mrc macam sy(I only lasted as mrc for one semester). Meanwhile Sofia pulak Sarawakian same goes to me. Diorang pujuk untuk isi borang audition untuk teater tu tapi sy tak nak. At last, isi jugak nama untuk jadi one of the actress. In my mind masa tu just pikir yg redah jelaa. Dapat tak dapat lain cerita.

Okayy next masa audition tu ramai pulak orangnye haa. Sisters sangat ramai tapi brother tak. Maybe ramai yg dah pergi masa first audition. After seminggu and tengah tido tetiba dapat mesej yg sy layak utk join 2nd audition. I don't know how to describe that feeling. Once again rasa serba salah nak pegi or tak sebab 2nd audtion sama tarikh dgn program mrc. At last pegi jugak after selesai event tu. Sampai2 je semua org tengah tertumpu kt budak2 yg kena audition. So sy chill je laa then tetiba nama kena panggil.

 "ALAI!"                          
EHH macamane diorang boleh tau nama panggilan sy pulak ny rupanya ada seorang tu tau. LOLI. Alahaii actually nama tu senior and girl sekola sy je yg panggil.

Sokayy utk dipendekkan cerita, im in to act! Jadi Dayang Mawar yg jahat and gedikss gitu. Haha
Nak dipendekkan cerita, kitorang practice dalam 2bulan macam tu laaa and antara watak lain ; Puteri Gunung Ledang(of course la sebab main actor kann.) Dayang Teratai, Tun Mamat, Bendahara, Sultan Melaka, Ahli nujum, Lanun, etc. Silat gayong & silat cekak pun ada tau! Heeeee

Kt bawah ni ada gambar masa kitorang practice and flashmob :)


Yg berdiri tu Sultan. Gigih dia. Haha

Walaupun semua muka bajet actually semua tgh penat. HAHA
And kt bawah ni gambar masa perform. weeeeee!!!


Yg baju merah to our PGL!
Scene dgn Hang Tuah yoooo

OHH ya! Let me show you one of the video masa teater tu :)
                             Yg ni tarian masa lagu Sultan Melaka. Sorry video tak clear sgt.
                              Kitorang koreograf sendiri and ya berjaya! haha happy much XD


Kat atas tu semua gambar sikit je kan? So kt bawah ni ada gambar semua orang :) OUR TEAM!
















 So, what I can conclude is you guys are awesome! 

Kinda miss this theatre :') Kalau nak senut semua mmg sampai esok pun tak habis kann. So till now guys. Thanks for everything!

Wait for my next entry :) tu pun kalau ada yg tunggu haha

ASSALAMUALAIKUM!







Thursday, 7 August 2014

One of The Best Part of My Life

ASSALAMUALAIKUM...

Pehhh dah lama gila tak update blog ny. macam la org perasan Sebab apa? kekangan masa laa kot and takde mood nak buat. Okayy nak dipendekkan cerita I wanna tell you about one of the best part of my life.
Yela all of us mesti ada the best part of our life kann so tak salah rasanay nak bagitau pasal ni.

For me, terlibat dalam kegiatan seni is one of the best part of my life and I wanna do it for the rest of my life. Singing, dancing, acting and everything that is related to art is my passion. Orang cakap kalau tak minat sesuatu benda tu so susah sikit kita nak buat kan.

Kalau ikutkan hati mmg nak continue study dlm bidang seni tapi bila pikir balik ikut minda jugak. "Pentingkan yg lebih penting kerana yg penting adalah lebih penting daripada yg penting" bukan nak kata seni tak penting but based on peredaran zaman I think other courses might be suitable. Well rezeki ada kt mana2 kan?


So I think that's all laa kot my sharing for this entry. Gtg guys. See ya when I see ya! 

Sunday, 1 June 2014

Oh Tidak!!!!!

Huarrgghh tekak rasa  sakit gila.!! Dah macam berhabuk dalam tekak. Haihhh laa

  So to avoid it getting worse, sy memberanikan diri minum air asam jawa. Mula2 buat muka manja kt mama then mintak asam jawa then ambik asam jawa campur dgn air.

 OMG masam gila!! But never mind i can handle this. 
Breath in, breath out, and taste it.


       Hopefully this sore throat won't take so long :(  Pray for me guys. Till now. Bye Assalamualaikum !

Thursday, 29 May 2014

CFS IIUM. Apakah?

CFS IIUM. Nak tau apa? Centre for Foundation Studies International Islamic University Malaysia. Tu je la nak bagitau. k bye. haha actually nak cite serba sedikit pasal cfs iium ny haa. First of all assalamualaikum and sorry sebab blog ny tak la cantik mana. hee merendah diri jap cause blog ny more to diary laa kot. Nak bagitau siap2 yg entry kali ny panjang sikit so kalau dah tak larat baca sikit off lappy, sambung esok pulak. haha Btw korang nak tau pasal apa pasal cfs ny ek? urm i wonder..

#uia di hati

kat ats ny laa logo uia :) mostly org pening uia ny yg sebetol-betolnya mana? actually semua uia tu betul dik. Sekarang ny uia ada 3 kampus and the main campus is gombak which mostly bebudak degree yg duduk sana. Bagi pelajar asasi pula ditempatkan di CFS Petaling Jaya,Selangor (uia pj) dan CFS Gambang, Pahang. kenapa ada dua tempat asasi? actually yg kt pj tu utk students arts for instance, human sciences, law,engineering, bar. Kalau yg kt gambang pulak semua sciences programmes.

 Tapi dengar khabar angin kemungkinan besar semua student kt pj akan berpindah ke gambang yg secara tidak langsung menjadikan gambang sebagai satu-satunya pusat asasi uia. Tp bukan la sekarang. Mungkin 5 atau 6 tahun lagi. Who knows?


By the way, nak belanja sikit gambar kat uia pj since sy pun study kat sana
Scroll bawah!







#MahallahKhadijah #Mahallah Umar al-khattab

HAA btw kat sini kolej kitorang panggil mahallah :) shuuwit tak? heee untuk panggilan student pulak biasa kan org panggil siswi, siswa and lain2 lagi tp kt sini kitorg panggil brothers utk lelaki and perempuan pulak sisters. So? Welcome to the garden of knowledge and virtue!

Urm pasal apa lagi ek? haaa course! kalau nak tau kat sini ada courses yang ditawarkan dan boleh dibahagikan mengikut department masing2. Kalau ada yg lupa nak mention maaf la yep.

List of the courses : Allied health science, Pharmacy, Biological science, Medic, Nursing, Architecture and environmental design, Human sciences, Arab Communication, English Communication, English, Arabic, Law, Islamic Reveal Knowledge, Engineering.

Since i am one of the Human Sciences student, so nak brief sikit la pasal course ny. Tp korang tau tak apa maksud human sciences ny a.k.a sains kemanusiaan? *mesti belajar pasal kaji manusia je* tu yg terlintas dlm fikiran most of us bila dengar pasal course ny. Actually it is more than that :) yup mmg belajar pasal manusia ; structure of brain, schizophrenia etc tp ada lagi. Politik, sejarah sangat sinonim dgn course ny. Senang cerita sesiapa yg tak suka math masa sekolah dulu and suka membaca this is the suitable course for you! Tp kpd sesiapa yg dapat course ny tp korang tak minat chill la try dulu inshaa Allah bole :) Mungkin ny yg terbaik?

*tp kenapa belajar banyak2 ye sedangkan dah nama course tu 'sains kemanusiaan'?*

Ye mmg tapi asasi ny kan baru belajar basic so kena belajar semua la. Dah degree nanti baru korang pilih major. Tambah2 korang yg baru nak masuk ny. Fyi tahun ny uia ada buat kelainan sikit. Based on my lecturer, ada subjek dr course lain akan ditambah dlm course korang. So if you wanna know more about this, kindly ask org yg berkaitan ek macam office :) Sy kurang tahu sebab masa tahun kitorang takde pun perkara sedemikian.

One more thing pasal society. Don't worry be happy yg kt sini ada macam2 society sampai korang tak menang tangan nak daftar. haha hierbola tak? XD kat sini ada dua jenis bahagian society. The first one society based on your course. Pendek kata every course has its own society which is compulsory for us to join it. For instance, human sciences students akan join FOCHUSS meanwhile architecture students akan join IDEA.

Other society macam Culture and art club, silat gayong, silat cekak, taekwando etc optional bagi semua students. So up to you nak join mana2 society because pilihan di tangan anda! *ajet2 iklan*

   Kehidupan kat cfs pj ny actually simple je dan sgt beruntung sebab kelas dekat je. Tapi bab2 naik bukit tu lenguh sikit la. Lagi satu dekat sangat dgn bandar. Mid valley. times square. kfc alahaii dekat je  sebab stesen lrt dekat. #fact okayy Outing hanya dibenarkan hari Khamis sampai ahad je & balik sebelum pukul 10 malam :) kalau lambat mohon ready la nak kena saman. Sekali saman RM50.
Kalau nak keluar tapi malas nak pegi jauh2 jalan kaki je pegi mall kat depan tu haa. JAYA ONE. Kat sana ada sushi king, restoran, 7eleven dan banyak lagi. Jaya one ny boleh dikatakan port bagi budak2 cfs. Nahh gambar jaya one satu




HAA lupa nak bagitau kat pj ny ada pasar malam tiap2 hari selasa. Student dibenarkan keluar utuk pegi pasar malam yg terletak bersebelahan dgn cfs. Serius dekat!

Haaa pasal dress code pula, seperti yg kita sedia maklum yg foundation ny masih tahap basic so dress code pun kena la basic. For sisters, dress code utk pegi klas baju kurung ataupun jubah dan kasut bertutup. Tudung tu paham2 je la yep macamane. Kat sini ramai je yg pakai jubah even brothers pun. Haa utk brothers pulak, kemeja dan pakaian yg bersesuaian.

I think that's all for now. Hope semua info ny bermanfaat. Kalau ada apa2 kemusykilan boleh tanya kat sini. Inshaa Allah sy jawab :) Sorry for everything and feel free to read the next entry! ASSALAMUALAIKUM














Saturday, 5 April 2014

Perempuan, Gegirl, Gorgeous !!

ASSALAMUALAIKUM W.B.T kalian :) entry kali ny ada related dengan latest entry before ny. All about heart and feelings :') ceit haha ngade2 je lebih padahal pasal perempuan sebenarnya. But wait! Before korang conclude kenape sy tulis pasal ny, nak explain jap it is because nak bg pencerahan sikit laa pasal perempuan. Sometimes ada yg salah anggap & ada jugak yg tak tau langsung! Kat sini  mungkin jugak ada benda yg korang baru tau! :O 

Rasanya ada banyak so mohon bersabar la baca yep. So meh nak cite meh :)

_perempuan_
         
    HAAAAA!!! tengok gambar kt atas tu, comel kann3 ? ^.^  tu ajet2 intro laa untuk topik kali ny. heee 
       
     _PEREMPUAN_
  • PEREMPUAN PALING SUKA BERBORAK.
 So, tak hairanlah kalau kat mana2 je nampak a group of girls gossiping bagai nak rak. Kalau boleh satu kedai makan tu nak bagi dengar. Al maklumla perempuan ni excited and over sikit bab2 borak. Ye dak? 


  • PEREMPUAN SANGAT SUKA TANGKAP GAMBAR
  Urm rasanya wabak selfie ny banyak merebak kat perempuan la daripada laki. So, no wonder la ada      perempuan yg tangkap gambar kat toilet sekalipun~ bukan apa, nak buat kenangan kan. Kalau boleh,    semua tempat nak amek gambar. Ye dakk? 


  • PEREMPUAN KALAU PUJI PEREMPUAN MEMANG TAKKAN HABIS !
     "Wahh, comelnya awak pakai tudung ni, nampak menyerlah!" 
     "Eh, awak apa kurangnya, warna merah ni sangat padan dengan kulit awak!"
     "Saya biasa, awak yg menarik"
      ......(pujian)......(pujian)....(pujian)  *korang kena paham ni sifat semula jadi perempuan, so i've got               nothing to say. You aready know about it. 
  • PEREMPUAN SUKA MAKAN TAPI MULA BISING BILA BERAT BADAN NAIK



  •  PEREMPUAN SUKA AKAN PUJIAN, TAMBAH-TAMBAH  DARIPADA ORANG YG  MEREKA SAYANG
       Alaa biasa la tu, siapa yg tak suka org puji kan? kembang kemain kau~ gituuuu
  • PEREMPUAN TAKKAN PERNAH CARI ATAUPUN JUMPA PERKARA NEGATIF TENTANG SESEORANG YG MEREKA SUKA


      Haiiiiiihhhh kalau dah nama suka tu, memang la payah nak carik benda yg tak elok pasal dia kan? alaa          korang ny buat lawak pulak. Kan sekarang ni musim crush bagai so confirm ada gegirl yg ada crush              tak kira di mana jua anda berada. haha ye dakk?
  • PEREMPUAN KALAU LAYAN BESTIE, MENGALAHKAN PASANGAN BERCINTA
     Korang mesti pernah nampak kan gegirl peluk bagai nak rak satu bangunan? tu namanya bestie !                  Perempuan kalau dah duduk dgn bestie mmg tak sah tak bermanje2 gitu. Kenapa? Sebab perempuan          dh anggap bestie macam saudara kandung diorang sendiri. Menangis sama2, gelak sama2. Rasanya              ada jugak lelaki & perempuan best friend kannn. 




  • PEREMPUAN KALAU CEMBURU, BOLEH JADI DETEKTIF PALING BERJAYA TANPA DISYAKI 
        Kalau boleh, sampai lubang cacing nak dikoreknya~
  • PEREMPUAN SUKA BERFIKIR / BUAT KESIMPULAN SENDIRI
        Fikir bukan2 tentang perkara yg bermain dalam kotak fikiran. takde pape pun, risau je lebih. That's why kekadang kalau korang tak reply whatsapp ke hape mula la fikir bukan2.
"eh, dia marah aku ke?"  "aku ada buat dia kecik hati ke?" "omg! i salah cakap ke?"
  • WALAUPUN DAH ADA BANYAK BAJU, PEREMPUAN TETAP AKAN CAKAP TAKDE BAJU NAK PAKAI

  • WALAUPUN SEDIH, TETAP AKAN TERSENYUM
      Dah nama pun perempuan harus la full of secrets gituuu~
  • KALAU PEREMPUAN TIBA2 SENYAP, MAKA WAJIB LAH ANDA HAIRAN
      Kenapa? Sebab mesti ada benda berlaku
  • PEREMPUAN BOLEH INGAT PERKARA KECIL BERBANDING LELAKI
      Kalau tak percaya, cuba pakai baju yg sama dua tahun lepas masa last time jumpa. Confirm ingat                 balek! macam yg Harith Iskandar pernah cakap tu~
  • KADANG2 PEREMPUAN SUKA MEMENDAM DARIPADA BAGITAU
     Alaaa rasnya benda ny common kan. Especially for those yg rapat gn gegirl diorang akan paham la.              Selalunya kalau ada masalah pape mmg perempuan akan berdiam. Tapi ada jugak yg jenis cerita kt              bestie daripada A sampai Z
  • PEREMPUAN SUKA MERASA DIRINYA DIHARGAI
      Achaner tu? lebih kepada puji laa and appreiate benda yg dia dah buat
  • PEREMPUAN RELA HATINYA DISAKITI DARIPADA DITINGGALKAN
       Aicewh macam ayat novel je kt atas ny kan? Haha but it's true!
  • KALAU PEREMPUAN BERSENDIRIAN, PUJUKLAH
        

Kadang2 kalau perempuan duduk sorang2 tu, dgn muka monyok maka wajiblah anda buat kesimpulan         yg perempuan tu dilanda kesedihan. Dah sedih tu bg la dia chill ye dakk?
  • PEREMPUAN TAK SUKA AKHIRI PERBUALAN DGN ORG YG DIA SUKA

  • PEREMPUAN SUKA BERKAWAN DENGAN ORANG YG BANYAK BUAT DIA GELAK
     Alaa biasa laa kita mmg suka kawan dgn org yg boleh buat kita selalu senyum & gelak. Why? sebab             hidup akan penuh warna warni kalau selalu ceria XD
  • PEREMPUAN SUKA JADI ATTENTION SEEKER
   Wait! Statement kt atas ni bukan semua perempuan tau! certain je. Nak tau kenapa? Sometimes      perempuan macam ny sebab nak bagi crush dia nampak dia. In other word, nak nampak menonjol la gituuu~
  • PEREMPUAN SENANG CAIR 
 Yg ni pun tak semua. Ada jugak jenis perempuan yg jual mahal. But i think jual mahal lagi bagus kot. heee
  • PEREMPUAN PEKA AKAN KEADAAN SEKELILING
  "Keadaan sekeliling? in term of what?" jawapan saya : "everything!"
  • JANGAN HAIRAN KALAU BESTIE PEREMPUAN YG KORANG KENAL JOIN BENCI ORG YG BESTIE DIA TAK SUKA 
         Urmmm korang faham tak statement kt atas tu? meh nak explain meh. Contoh kan si Anita ny tak suka         kat si Fahmi sebab dia rasa Fahmi tu annoying. Tiap kali si Anita jumpa Fahmi confirm buad muka                 masam. Bestie si Anita ny pulak nama dy Zara. So, Zara pun akan rasa si Fahmi tu annoying sebab              Anita dah anggap cenggitu. So dia pun akan buad muka masam kalau duduk dekat dgn Fahmi.                      


      HAAAA!! Nampak tak kt situ?
     I think that's all. Korang pun mesti dah penat baca kan? Ny je yg saya mampu share gn korag. Till we meet again! Rushing ny assignment tak siap ag. huaarrrgghh! okayy adios Assalamualaikum :)


typical
Maaf la yep kalau ada salah silap.
 Saya hanya insan biasa as well as you! 








Wednesday, 19 February 2014

Tinta Bermakna



ASSALAMUALAIKUM W.B.T kalian :) hope sihat2 je yep. Entry kali ny bukan pasal memori or cerita masa zaman2 sekolah dulu tapi sekadar tinta untuk kita hayati :)

Before buat entry ny saya ada terfikir yg kita tak boleh lupakan sejarah sebab takut sejarah akan berulang tapi bukan semua benda yg lepas kita kena ingat kan ? Ada certain part yg kita tak perlu ingat pun tambah2 kalau part tu boleh affect kita punya performance setiap kali kita ingat balik. So, better we make a move so that nothing bad would happen again. inshaa Allah :')

Haa tengok kan dah start feeling2 ny >.< act my main point is don't judge people based on their past. Hmm nak explain macamane ek ? haaaaa korang pena tengok tak drama "Setia Hujung Nyawa" kat tv3 dulu ? alaaa masa tu pelakon dia Nelydia Senrose. ingat tak ? cer refresh lik XD sy suruh refresh balik bukan sebab nak suruh ingat pelakon dia tapi nak amek iktibar dari drama tu. Apa yg sy dapat is kita kena guide orang yg ada niat nak berubah especially daripada jahat ke baik. Jahat ? err kejam sangat ayat tu. Maksud saya kurang baik. Nak tau sebab apa ??

Sebab kita semua da'ie :) As da'ie and caliph in this world, we are responsible to guide other people to the right path. As we know, human are not perfect. Kita manusia tak lepas daripada melakukan khilaf sepanjang hidup sama ada kita sengaja mahupun kita tidak sengaja. Tu laa fitrah manusia. For example kat sekolah, ada seorang pelajar baru yg datang kt kelas kita. Kita start berkenalan dengan dia & first impression kita kat dia semuanya positif. Tapi dah lama berkawan kita mula kenal dia sedikit demi sedikit. Maklumla kalau dah nama kawan kita tu mesti kita nak tau latar belakang kawan kita kan ? So apabila pelajar baru ny (sy letak nama Sakura ) mula reveal sedikit demi sedikit pasal diri dia kat kita, kita berasa terkejut sebab tak sangka pun dia macam tu. Let say Sakura ny dulu terok tp sekarang dia dah berubah. Kita yg sememangnya baik terkejut bila dengar cerita dia sebab kita tak pernah jadi macam dia. As a friend, apa yg kita patut buat ? Sometimes ade je dengar cerita2 macam ny or ada dalam drama tv. Ada yg hukum orang atas apa yg dia dah buat, ada yg terima dengan redha n dalam masa yg sama guide dia ke arah lebih baek. Tapi tak semua hati orang sama. Kita semua tau yg rambut sama hitam, hati laen2 so semua tu terserah pada diri kkita sendiri. Kita just mampu berdoa, tawakal di samping usaha.

Ya maybe i'm not good as other alim ulama' but all of this only a reflection for me & all of you :) I'm also a girl  who's still seeking knowledge about religion so do forgive my words that i've written kat atas ek. hee
hmm i think that's all je kot untuk penghayatan kali ny. tak mampu nak tulis panjang2 sebab ade kerja laen lagi. So, see you next time !  Feel free to read my next entry :) Ma'assalamah wa ilal iqa






Saturday, 8 February 2014

Zaman Sekolah Punya Cerita 0.2





  Aloo omey2 je pic baby kat atas ny kan ? hee saje je letak pic tu bg menyuntik semangat nak buad next entry ny XD  btw.....

   ASSALAMUALAIKUM W.B.T kepada anda semua :) and have a splendid day ! Phew dah berhabuk blog ny sebab dah lama tak sentuh. Since beginning of semester lagi dah busy dengan program so that's why blog ny tergantung tak bertali. haha ayat ntah pape. Btw cer korang tengok lik pic kat atas tu dy sebut pasal apa ? Pasal kehidupan kan ? Maksudnya kita jangan sia-siakan hidup kita ny sebab hidup hanya sementara. Pendek kata hanya tempat persinggahan kita untuk kehidupan abadi kelak. So, kalau ada prob or ape2 je yg boleh buad kita mental down, kita kena ingat yg semua tu ada hikmah & try to be better than before tau3 :) pesanan ny utk sy sendiri jugak :')

  Haa selesai sudah tazkirah kita untuk entry ny ek. hee Actually entry kali ny untuk continue cerita entry before ny. Alaa yg pasal sekolah tu. Saya ada mention kan pasal sekolah2 saya tu and entry kali ny nak bagitau reasons kenapa saya sayang sangat kat sekolah2 saya & i'm not regret to be there.

  One of the best moment masa sekolah dulu is conquer dewan. That time saya and beberapa kengkawan performers yg laen duduk kat dewan untuk training. Kebetulan kitorang je duduk dalam dewan tu so apa lagi habis bergegar satu dewan tu. Really miss that moment :') Naseb baek kitorang pasang lagu dengar kat dalam dewan je. Kalau dengar sampai keluar alamatnya rotan laa jawabnyaa~

   Haaa lagi satu saya pernah sesat kat hutan ! Bagi orang lain biasa la kan but for me totally tak bole terima. Tapi yg menghairankan lagi ganjil, kitorang tak sedar pun yg kitorang sesat dalam hutan tu. Nak tau cite dy ? Meh nak story meh. haha Masa tu sy form 2. kitorang ada kem dekat @Kem Bukit Besar . Tempat tu actually Kem PLKN :O masa first time masuk tu memang nampak laa bukit dy yg besar tuh -..- mak aii tinggi betul tuh naseb kitorang tak tido kat situ. Fortunately kitorang tido dekat bilik2 warden. Memang terbaek ah bilik dy ada air conditioner bagai. #Ehh menyimpang pulak cite dy

Okayy sebelum perkara ny lebih menyimpang rasanya better sy straight to the point je laa. Hari kedua kitorang kat sana kitorang dapat tugasan explorace. Tapi explorace ny takde guide, takde petunjuk. Before start aktiviti tenaga pengajar dah explain kat kitorang pasal jalan mana nak lalu semua tapi kitorang tak boleh salin apa yg tenaga pengajar dah cakap. Pendek kata semua simpan dalam otak la. Masa tu ada 9 group & guess what sy group ke berapa ? 9 laa~~ kitorang kena panggil group badar cz masa tu team kitorang je the only group yg pakai baju badar. huhu

Al-kisah bermulanya cerita ny bila kitorang start explorace. Awal2 berjalan smoothly & ikut macam apa yg tenaga pengajar dah ajar kitorang tp masa pilih antara 2 jalan tu yg kitorang start sesat. Act ada  2 jalan. 1 naek bukit. satu lagi simpang. Kitorang memang blur gila masa tu so suma serah kat group leader je laa nak decide yg mana satu dgn niat kalau sesat kami salahkan group leader ! huahuhua XD hee takde laa smpy cenggitu. Sebenarnye group leader pun ada tanye opinion masing2 nak pilih jalan ane. Saya pilih jalan atas bukit cz ase cm best lak. haha padahal it is the wrong way ! Sampai je kat atas tu terus nampak banyak pokok getah. Masa tu tanah mmg becak gile2 punye. Kitorang berlari dr bawah smpy ke atas bukit tu cz ingat ada group lain kejar then penat so kitorang rest la jp sambil makan bekalan makanan yg ada.

Masa tu tetiba je kawan sy jerit. PACATTTT !  sy pun apa lagi melompat 300meter la. haha rupe2nye dy jerit sebab kaki sy yg kena pacat tuh -..- makk aii besar gila kowt. naseb after tu diorang tolong buang. After buang tu darah tak benti kuar. Dahh laa pantang tgok darah. Kalau ikutkan hati nak je jd cm heroin lm cite om putih suh Prince Charming selamatkan tapi semua tu khayalan belaka ==" i remind to myself that " there is no prince charming in this kinda forest utk selamatkan aku =,= " nvm laa yg penting pacat tu dah tak melekat kat kaki.

Nak dipendekkan cerita, lepas kitorang rest tu, kitorang naek atas bukit tu lagi sampai jumpe pekerja yg kerja kat ladang getah tu. First2 masing2 takot so group leader je laa pegi tanye XD then kitorang naek bukit lagi sampai kat satu kawasan yg penuh dgn dawai kokot & tasik yg terbiar. Masa tu rasa macam duk kt puncak then bila tengok sekeliling YES WE ARE ON TOP OF IT ! then apa lagi kalut la kitorang nak carik jalan balek. Kitorang patah balik jalan yg kitorang lalu td then at last jumpe jugak. Bersyukur sangat2 jumpe jalan balek tp sampai2 je tengok2 group laen dah sampai -..- that feeling~  then cikgu kitorang cakap dah lame diorang tunggu group kitorang & dah ada pekerja2 kem ny pergi carik kitorang. Member yg lain pulak tokok tambah "kitorang baru nak baca Yassin utk korang tp since korang dah sampai so tak jadi laa" mak aii sampai nak baca Yassin bagai ny dah parah ny but honestly sepanjang perjalanan kitorang, kitorang tak rase pape pun. Happy ag ada laa. Maklumlaa sakai kann. hahaha

So that's one of the precious moment when i was in secondary school. Kalau nak cerita pjg2 alamatnya sampai ke esok pun tak sudah dah laa entry ny dah draft berkali2. Daripada sy cerita, i think better i show to u my school life kat bawah ny.


@SM SAINS POKOK SENA #JAPANESE STUDENTS #YOSAKUI #2010
@DEWAN SMSAH #PENUTUPAN PROGRAM MUTIARA #VALOURIAN #2010


@SMSAH #IKHTIAR HIDUP #PROGRAM MUTIARA #KEROPOK LEKOR TEAM #2010

@SMK KUBONG #HARI KEBANGSAAN #2012

@SMK KUBONG #HARI GURU #2011


@SMK KUBONG #LAST DAY OF SPM
#2012

@SM SAINS POKOK SENA #JAPANESE STUDENTS #2010



@KEM PLKN BUKIT BESAR #VALOURIAN #2009
Rasanya that's enough kot. Tak larat nak letak banyak2. heee so that's all for now guys ! Feel free to read my next entry :) Mintak maaf kalau2 ada yg terasa for what i've wrote. Bak kata Christina Perri, "I'm only human. I bleed when I fall down. I'm only human & I scratch when i break down " Maaf atas segala khilaf. ASSALAMUALAIKUM :) 






















\

Thursday, 9 January 2014

Zaman Sekolah Punya Cerita

Assalamualaikum dunia ! Dari Makasar langsung ke Delhi, Apa khabar anda hari ini ? Aicewh berpantun2 pulak kite yep XD haa jawab2 ! lol ny syok sendiri namenye  Haaa nampak tak tajuk kat atas tu ? Haihh baru bace tajuk je dah sebak. Mane taknye, terkenang kembali masa zaman2 sekolah dulu. Ye dak ? haha

   Entry kali ny saya tak nak menyimpang lebih2 cz nak direct je cakap pasal tajuk kite kali ny. Tuan2 dan puan2 yg dihormati sekalian, apabila menyingkap pasal sekolah apa yg terlintas di fikiran kita ? For me, zaman sekolah adalah zaman menunutut ilmu ( memang laa ==" ) the other thing is joyness masa zaman sekolah. Bagi setiap orang erti joyness tu lain2. Tak kisahlah macamane pun sebab 'rambut sama hitam, hati lain2' kan ? Ny yg nak bukak cite pasal zaman sekolah sy dulu. Bismillah...

     Primary school ? Sekolah rendah saya dulu dekat dgn rumah. Dekat sangat rasenye dalam berape langkah dah sampai. Serius2 ! Tak tipu punye ! Bersyukur la jugak dapat sekolah yg sangat dekat gn rumah. Parents tak payah susah2 hantar semua kan. Cakap pasal sekolah rendah ny, dulu2 saya dapat RM1 pun dah kire banyak. Macam dapat emas 46 karat tu ! haha Budak2 lagi kan masa tu. Skarang lain cite pulak. Budak2 bawak RM20 pegi sekolah :3 alahaii how time flies~
      Masa zaman sekolah dulu saya boleh dikatakan nakal la jugak tp dr darjah 1 sampai darjah 3 je la. Dah darjah 4 tu dah jadi ayu sikit tak tau laa knape tp memang berbeza. Kalau nak imbas kembali, saya pernah ambik penyapu then pegi cucuk2 kat kengkawan saya yg tak duty masa hari tu. Al-maklumla masa tu kan jadi ketua kelas so gunakan kuasa veto la. Hahahaha tapi last2 kena marah jugak dengan abe & kakak kpd kawan saya tuh. Nasib badan~
 One more thing yg saya paling ingat adalah masa Anugerah Kecemerlangan kat sekolah. Masa tu saya pegi jaga budak2 lower *konon senior padahal baru darjah 3*  then macamane ntah tetibe boleh bergaduh dengan classmates sampai diorang buang kasut saya dalam tong sampah =,= masa tu kire macam angkat geng la. Kemain lagi lompat2 nak pegi begaduh macam dalam tv last2 kena marah jugak dengan cikgu~ Haa kat bawah ny saya ada selitkan sedikit gambar sekolah rendah saya tu. Jauh beza dulu dengan yg skarang punye.
#SkLimpaki  #2007 #darjah6


 Next, high school ! Yeahh ! (^_^) kalau tadi saya cite yg sekolah rendah tu dekat sangat gn rumah, this time sekolah menengah saya sangat jauh. Tak tipu punye ! haha Jauh menyeberangi Laut China Selatan :') tak pernah terfikir pun nak sekolah jauh tapi dah dapat offer pegi je la kan ? Furthermore, parents support. heee Actually nak sekolah kat tempat dekat je tapi one day aunty call cakap dpat tawaran pergi Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim. First impression saya is " waah dapat jumpe Dr. M ! " punye la pening fikir pasal tu last2 pergi jugak. Alhamdulillah until now i'm not regret for what i have choosed :) Why ? It is because banyak benda yg saya boleh belajar bukan kurikulum je tapi menidik menjadi insan yang berguna.

  Kalau nak cerita satu demi satu memang takkan habis laa kan so nak ringkaskan je. First of all, masa sampai kat sekolah tu terus ada kakak yg datang ambik. Saya pun pelik jugak dah kenape ada orang tolong bagai rupenye tu officially jadi kakak angkat saya. First time saya tengok akak yg amek saya tu alahaii tinggi bebeno ! Saya kena dongak tengok akak tu. Actually her bname is Noryani Nadia :) Saya panggil Kak Nadia je. Kak Nadia beri banyak tunjuk ajar masa awal2 tu. Kalau Kak Nadia takde alamatnya terkedek-kedek la saya handle semua benda. Kat sekolah ny peraturan dia ketat sikit & nak dekat same dengan boarding school yg lain. *sape2 yg pernah sekolah kat sbp tu u know what i mean :3
Minggu first saya kat sekolah tu memang krik2 sikit sebab masih dalam keadaan culture shock dengan environment. Mane taknye cara percakapan kat sane memang berbeza dengan my daily words. One more thing, dorm dia besar yg teramat ! :O about 55 person kot dalam 1 dorm. Kak Nadia kate, dorm kitorang ny special sikit sebab dorm lain takde panjang cenggini. Satu blok tu dorm kitorang saje~

Sepanjang 3 tahun kat sekolah tu so far banyak la jugak perkataan2 yg slalu digunakan kat sane. Loghat Utara Semenanjung bagi saya memang lain. Saya suke dengar kengkawan or cikgu2 saya cakap gune loghat tu tapi bila time part saya yg cakap memang diorang semua akan gelak. heee diorang kate pelat sungguh. *Well i'm Sarawak pure kan bukan senang nak carik :p aissh riak pulak
Minggu first tu jugakla kitorang dah start sukan. Everyday ! Sabo je le~ awal2 tu dormmates saya memang angin kat saya sebab saya asyik dapat skip latihan kawad. hee i'm sorry :p masa kat sekolah kalau form 1 & form tu dipanggil junior, kalau dah form 3 = se . Kalau form 4 = seni . Kalau form 5 baru senior. Hoho nampak tak beza dia ? Masa form 1 tak sabo2 nak ngabiskan sekolah tapi bila dah form rase berat hati pulak. Tak percaye ? Percayalah~~~ haha 
Kat atas tadi kan saya dah mention yg saya tak menyesal masuk ke skolah tu. Nak tau kenape ? I'll tell you in my next entry :) Harap sabar menunggu. Hee macam promo iklan pulak (>.<)
So i have to stop for now. See you next time. Feel free to explore my next entry :) Assalamuaaikum dunia 












Sunday, 5 January 2014

Thanks MOMENT hi PLEASANT HOPE :)

 Tup tap kebaboo bunyi bunga api tanda bermulanya titik 2014. Kalau boleh sehari suntuk nak pasang bunga api untuk sambut tahun baru tu. haha joke basi

Haii Assalamualaikum :) kat atas pembuka bicara je actually sempena tahun baru ni kan. Maklumla masa tahun baru je mid sem break kan baru ada masa nak update blog terchenta terkaseh lagi tersayangi. haha banyak sangat 'ter' ni dah kenape ? cakap macam busy sangat kan padahal semua orang pun busy jugak. huhu muhasabah sikit.

 Kali ni malas nak cakap panjang2 just nak share sikit moment 2013 dr bulan Januari sampai Disember dgn korang2 semua. haha Ceit macam ramai je yg bace
      
     That moment yg masih terpahat tu is masa amek result SPM. huhu kalau tak silap pertengahan bulan Mac. Masa tu jantung, hati, buah pinggang, semua dup dap dup dap al-maklumla nebes kan. Semua orang pernah rasa tapi yg peliknya malam before amek result tu macam takde feeling je T.T  maybe sebab still rasa macam holiday kot. Pagi tu pun cikgu dah call suruh g amek result. Adoyyai cikgu ni nak g nebes ke hape rupenye nak bagitau result berape. Masa dah sampai kat sekolah pehh ramai betul manusia tambah2 budak2 yg nak amek result. Rasa macam kat Masjid Jamek pulak masa tu. lol hmm why this moment masih ada dalam memori saye ? It is because boleh jumpe balek kawan2 lama yg dah lama terpisah. sangat~~ haha act one of the reason is boleh pergi ke sekolah dengan title 'Aku Dah Habis Sekolah' XD haha ade2 je.

   Then when I was in PLKN from 1st April until 28th May tu laa one of my precious moment in 2013 :') (even tak sampai habes )haha Pagi tadi masa tengok berita pasal PLKN teringat kembali masa muda2 dulu. haha Bergelak ketawa dengan bekas2 pelatih lain, kawad kaki, berkenalan dengan teman yg Alhamdulillah masih ku sayangi. huhu & etc. Haihh ni dah kenape feeling2 bagai~ haa kat bawah ni is one of the pic masa kat sana.

wuuu~ nampak tak kat situ betapa macho lagi cantik menariknya pelatih2 PLKN kat atas nyh ? hikhik

Eh2 tadi kata sampai Disember kan ? haha apa lagi Disember bagi saya is time for holiday ! Really enjoy that moment ! (^.^) This time family g holiday kat Sabah je. Penat tu harus lagi wajib ada setiap kali pergi holiday tapi kepuasan tu Alhamdulillah so far so good. haha 


Btw saye rase banyak lagi moment in 2013 tp tak boleh nak cite semua la kalau tak memang panjang la entry kali ny. As the conclusion, 2013 banyak menyemai tinta pahit manis & i think 2013 is a year that is quite busy for me. Semua kenangan pahit, manis, masam, tawar, terlebih cuka dan sebagainya akan sentiasa terpahat dalam memori saya no matter who you are. Kita sebagai makhluk Allah di muka bumi ny hanya mampu merancang dan redha dengan setiap perkara yg terjadi but we as a servant for Him kena laksanakan yg terbaik bagi melahirkan generasi yg mapan. Aicewh macam nak buat esei pulak ye. haha
I'm hoping that 2014 akan memberi barakah. Aamiin.

Haaa before korang stop scrolling, ny haa nak tunjuk sikit insan-insan yg mewarnai hidup saya sepanjang 2013. Nak masukkan semua memang tak mampu la sebab kalau boleh nak masukkan semua. haha








To all of you thanks for everything ! Hingga bertemu di lain entry. Maassalamah wa i'lal iqaa :) Assalamualaikum