Posts

Showing posts from 2014

MUASIR

Zaman muasir kini Aku cuba menapak gagah  Meski onak tak terkira banyaknya Seumpama titisan air di lautan
Akan ku tabah menapak  Untuk bekalan kelak  Agar semaian ku kelak mencambahkan hasil Agar hamparan ku kelak selesa  Agar Dia merahmatiku
Sesungguhnya  Masa lalu bukan lagi ukuran  Hanya satu pengajaran buatku Untuk meniti hari mendatang Segala khilaf ku harap diampunkan Sempurna? Bukan aku.. Tapi aku akan terus mencuba  Mencuba Dan mencuba

Contoh esei: Pengurusan Kewangan

✿◕ ‿ ◕✿ Assalamualaikum w.b.t ✿◕ ‿ ◕✿Entry kali ni tak nak cakap banyak-banyak sebab nak postsatu esei yang pernah saya buat masa pertandingan. Hope you like it ♡♡♡dan sy harap esei ni membantu. Check it out!
Pengurusan kewangan anda ketika krisis kewangan
        Sejarah ketamadunan manusia telah membuktikan banyak negara terutamanya negara-negara Islam gah membangun sebagai pusat ekonomi mahupun pendidikan suatu ketika dahulu. Marcapada ini kita dapat melihat banyak negara seantero dunia dapat dispesifikasikan sebagai negara maju. Pembangunan yang pesat berlaku di serata dunia bukan hanya mencakupi satu bidang malah pelbagai bidang seperti perdagangan, pentadbiran awam dan pelajaran. Fenomena ini berlaku melalui suatu istilah yang cukup sinonim kini iaitu globalisasi. Globalisasi merujuk kepada kesan ekonomi, budaya dan lain-lain yang kini mampu disebarkan ke seluruh dunia dengan begitu pantas bak ‘cendawan tumbuh selepas hujan’. Agen-agen globalisasi seperti organisasi antarabangsa, …

Selamat Hari Raya Aidiladha :)

ASSALAMUALAIKUM :)

Since hari ni raya haji, so mestila semua pakat busy kan. For those yg beraya di perantauan sokayy guys. Chill la. Sep sikit! haha Nahh nak kasi lirik sikit. Haha

HANYA KU SAMPAIKAN DOA DAN KIRIMAN TULUS IKHLAS DARI JAUH KU POHONKAN AMPUN MAAF
JANGAN SEDIH PAGI INI  TAK DAPAT KITA BERSAMA MERAIKAN AIDILADHA  YANG MULIA
Deep tak? Haha 
Actually tahun ni dah masuk tahun ketiga kot beraya di perantauan. I mean raya haji la. Kalau raya puasa memang meraung la nak balek! XD Pagi2 dgr takbir raya tu yg sayu tu. Tambah2 taun ni family buat kenduri pulakssss. Alahaii masa iolls tak balek pulak diorang buat kenduri. Haha
Kalau korang rasa sedih sebab tak dapat beraya dgn family, try pikir balek org yg duduk jauh lagi and orang yg tak beraya langsung. Lagi la sedih kan? 
Pape pun appreciate this moment guys! Yg duduk umah tu tolong2 la masak segala bagai yep. Once again, Salam aidiladha :) till now, assalamualaikum.

Teater Puteri Gunung Ledang Punya Cerita

Image
Mulakan hari dengan lagu serba serbi kan ku bantu~

ASSALAMUALAIKUM W.B.T!

Haaaa korang tau tak CFS IIUM ? Maybe some of you kenal and ada yg tak pernah dengar. Sokayy chill. Entry kali ny bukan nak cakap pasal tu sebenarnya tapi nak cakap pasal one of theater yg pena sy join. Nak tau apa? TEATER PUTERI GUNUNG LEDANG . mesti korang pena dengar kan? Teater ny berlangsung kt CFS IIUM and i'm one of the actress. Wuuuu nak jugak bagitau kan. haha


Actually teater ny banyak mencoret kisah dalam hidup sepanjang sem 3. Januari sampai Mei 2014. Meh nak cite meh macamane sy bole join dalam ny. Btw sy bahasakan diri sebagai sy takpe kann? Okayy la tu hormat sikit. heee Al-kisah macam ny....

Masa tu tengah sembang2 dengan roommates tetiba jiran datang then dy cakap la yg kelab dy nak buat teater yg bertajuk Puteri Gunung Ledang. Sy pun ajet2 excited la dengar kan. Dalam hati nak join tapi bila ingat balik yg sem 3 ny busy, so lupakan je la. Kat central spine (tempat macam downtown bg student c…

One of The Best Part of My Life

ASSALAMUALAIKUM...

Pehhh dah lama gila tak update blog ny. macam la org perasan Sebab apa? kekangan masa laa kot and takde mood nak buat. Okayy nak dipendekkan cerita I wanna tell you about one of the best part of my life.
Yela all of us mesti ada the best part of our life kann so tak salah rasanay nak bagitau pasal ni.

For me, terlibat dalam kegiatan seni is one of the best part of my life and I wanna do it for the rest of my life. Singing, dancing, acting and everything that is related to art is my passion. Orang cakap kalau tak minat sesuatu benda tu so susah sikit kita nak buat kan.

Kalau ikutkan hati mmg nak continue study dlm bidang seni tapi bila pikir balik ikut minda jugak. "Pentingkan yg lebih penting kerana yg penting adalah lebih penting daripada yg penting" bukan nak kata seni tak penting but based on peredaran zaman I think other courses might be suitable. Well rezeki ada kt mana2 kan?


So I think that's all laa kot my sharing for this entry. Gtg guys. See y…

Oh Tidak!!!!!

Huarrgghh tekak rasa  sakit gila.!! Dah macam berhabuk dalam tekak. Haihhh laa

  So to avoid it getting worse, sy memberanikan diri minum air asam jawa. Mula2 buat muka manja kt mama then mintak asam jawa then ambik asam jawa campur dgn air.

 OMG masam gila!! But never mind i can handle this.  Breath in, breath out, and taste it.

       Hopefully this sore throat won't take so long :(  Pray for me guys. Till now. Bye Assalamualaikum !

CFS IIUM. Apakah?

Image
CFS IIUM. Nak tau apa? Centre for Foundation Studies International Islamic University Malaysia. Tu je la nak bagitau. k bye. haha actually nak cite serba sedikit pasal cfs iium ny haa. First of all assalamualaikum and sorry sebab blog ny tak la cantik mana. hee merendah diri jap cause blog ny more to diary laa kot. Nak bagitau siap2 yg entry kali ny panjang sikit so kalau dah tak larat baca sikit off lappy, sambung esok pulak. haha Btw korang nak tau pasal apa pasal cfs ny ek? urm i wonder..

kat ats ny laa logo uia :) mostly org pening uia ny yg sebetol-betolnya mana? actually semua uia tu betul dik. Sekarang ny uia ada 3 kampus and the main campus is gombak which mostly bebudak degree yg duduk sana. Bagi pelajar asasi pula ditempatkan di CFS Petaling Jaya,Selangor (uia pj) dan CFS Gambang, Pahang. kenapa ada dua tempat asasi? actually yg kt pj tu utk students arts for instance, human sciences, law,engineering, bar. Kalau yg kt gambang pulak semua sciences programmes.

 Tapi dengar khab…

Perempuan, Gegirl, Gorgeous !!

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T kalian :) entry kali ny ada related dengan latest entry before ny. All about heart and feelings :') ceit haha ngade2 je lebih padahal pasal perempuan sebenarnya. But wait! Before korang conclude kenape sy tulis pasal ny, nak explain jap it is because nak bg pencerahan sikit laa pasal perempuan. Sometimes ada yg salah anggap & ada jugak yg tak tau langsung! Kat sini  mungkin jugak ada benda yg korang baru tau! :O 

Rasanya ada banyak so mohon bersabar la baca yep. So meh nak cite meh :)


    HAAAAA!!! tengok gambar kt atas tu, comel kann3 ? ^.^  tu ajet2 intro laa untuk topik kali ny. heee  _PEREMPUAN_ PEREMPUAN PALING SUKA BERBORAK.  So, tak hairanlah kalau kat mana2 je nampak a group of girls gossiping bagai nak rak. Kalau boleh satu kedai makan tu nak bagi dengar. Al maklumla perempuan ni excited and over sikit bab2 borak. Ye dak? 

PEREMPUAN SANGAT SUKA TANGKAP GAMBAR   Urm rasanya wabak selfie ny banyak merebak kat perempuan la daripada laki. So, no wonder…

Tinta Bermakna

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T kalian :) hope sihat2 je yep. Entry kali ny bukan pasal memori or cerita masa zaman2 sekolah dulu tapi sekadar tinta untuk kita hayati :)

Before buat entry ny saya ada terfikir yg kita tak boleh lupakan sejarah sebab takut sejarah akan berulang tapi bukan semua benda yg lepas kita kena ingat kan ? Ada certain part yg kita tak perlu ingat pun tambah2 kalau part tu boleh affect kita punya performance setiap kali kita ingat balik. So, better we make a move so that nothing bad would happen again. inshaa Allah :')

Haa tengok kan dah start feeling2 ny >.< act my main point is don't judge people based on their past. Hmm nak explain macamane ek ? haaaaa korang pena tengok tak drama "Setia Hujung Nyawa" kat tv3 dulu ? alaaa masa tu pelakon dia Nelydia Senrose. ingat tak ? cer refresh lik XD sy suruh refresh balik bukan sebab nak suruh ingat pelakon dia tapi nak amek iktibar dari drama tu. Apa yg sy dapat is kita kena guide orang yg ada niat nak ber…

Zaman Sekolah Punya Cerita 0.2

Image
Aloo omey2 je pic baby kat atas ny kan ? hee saje je letak pic tu bg menyuntik semangat nak buad next entry ny XD  btw.....

ASSALAMUALAIKUM W.B.T kepada anda semua :) and have a splendid day ! Phew dah berhabuk blog ny sebab dah lama tak sentuh. Since beginning of semester lagi dah busy dengan program so that's why blog ny tergantung tak bertali. haha ayat ntah pape. Btw cer korang tengok lik pic kat atas tu dy sebut pasal apa ? Pasal kehidupan kan ? Maksudnya kita jangan sia-siakan hidup kita ny sebab hidup hanya sementara. Pendek kata hanya tempat persinggahan kita untuk kehidupan abadi kelak. So, kalau ada prob or ape2 je yg boleh buad kita mental down, kita kena ingat yg semua tu ada hikmah & try to be better than before tau3 :) pesanan ny utk sy sendiri jugak :')

  Haa selesai sudah tazkirah kita untuk entry ny ek. hee Actually entry kali ny untuk continue cerita entry before ny. Alaa yg pasal sekolah tu. Saya ada mention kan pasal sekolah2 saya tu and entry kali ny…

Zaman Sekolah Punya Cerita

Image
Assalamualaikum dunia !Dari Makasar langsung ke Delhi,Apa khabar anda hari ini?Aicewh berpantun2 pulak kite yep XDhaa jawab2 ! lolny syok sendiri namenyeHaaa nampak tak tajuk kat atas tu?Haihh baru bace tajuk je dah sebak. Mane taknye,terkenang kembali masa zaman2 sekolah dulu. Ye dak?haha

Entry kali ny saya tak nak menyimpang lebih2 cz nak direct je cakap pasal tajuk kite kali ny.Tuan2 dan puan2 yg dihormati sekalian,apabila menyingkap pasal sekolah apa yg terlintas di fikiran kita?For me,zaman sekolah adalah zaman menunutut ilmu (memang laa ==")the other thing is joyness masa zaman sekolah. Bagi setiap orang erti joyness tu lain2. Tak kisahlah macamane pun sebab'rambut sama hitam, hati lain2'kan ?Ny yg nak bukak cite pasal zaman sekolah sy dulu. Bismillah...

Primary school? Sekolah rendah saya dulu dekat dgn rumah.Dekat sangat rasenye dalam berape langkah dah sampai. Serius2 !Tak tipu punye!Bersyukur la jugak dapat sekolah yg sangat dekat gn rumah.Parents tak payah susah2…

Thanks MOMENT hi PLEASANT HOPE :)

Image
Tup tap kebaboo bunyi bunga api tanda bermulanya titik 2014. Kalau boleh sehari suntuk nak pasang bunga api untuk sambut tahun baru tu. hahajoke basi

Haii Assalamualaikum :) kat atas pembuka bicara je actually sempena tahun baru ni kan. Maklumla masa tahun baru je mid sem break kan baru ada masa nak update blog terchenta terkaseh lagi tersayangi. haha banyak sangat 'ter' ni dah kenape ? cakap macam busy sangat kan padahal semua orang pun busy jugak. huhu muhasabah sikit.

 Kali ni malas nak cakap panjang2 just nak share sikit moment 2013 dr bulan Januari sampai Disember dgn korang2 semua. hahaCeit macam ramai je yg bace

     That moment yg masih terpahat tu is masa amek result SPM. huhu kalau tak silap pertengahan bulan Mac. Masa tu jantung, hati, buah pinggang, semua dup dap dup dap al-maklumla nebes kan. Semua orang pernah rasa tapi yg peliknya malam before amek result tu macam takde feeling je T.T  maybe sebab still rasa macam holiday kot. Pagi tu pun cikgu dah call suruh g am…